(2n Opinió, dll 17/10) COM MILLORARIES LA DEMOCRÀCIA ACTUAL?
Des que va néixer a Grècia fa més de 2000 anys, la Democracia ha canviat molt fins els nostres dies. Però, a l'igual que passava a Atenes, ha patit molts atacs que l'han debilitat. Quines mesures prendries per millorar la nostra Democràcia actual? Què no t'agrada de la nostra Democràcia? (RECORDA que la correcció ortogràfica i la claredat de les teves explicacions són tan importants com el contingut)
Baix el meu punt de vista, les coses, i amb això em refereixo a tots els àmbits de la vida, sempre es poden millorar. Per tant, seguint aquesta regla de tres, la democràcia actual crec que també podria sofrir una reforma considerable. El que jo faria és destituir la gran quantitat de polítics corruptes que tenim avui en dia, i posar al front a gent sincera, justa (a l’igual que pensava Plató) i que miri pel poble i no per l’interès propi. Per tant, crec que el millor perfil per afrontar el poder de governar una nació hauria de correspondre a una persona que, vulgarment, podríem anomenar “de poble”; que hagués viscut en la seva pròpia pell la situació de la classe menys afavorida, que fos una persona honesta, i que seguís uns criteris i principis ben definits.
ResponEliminaActualment estem en plena crisi econòmica i, per superar aquesta crisi, crec que no s’han de fer retalls de sanitat ni d’educació, ja que són els dos àmbits que consider més importants pel correcte desenvolupament de la nostre societat. Tot i així, pens que hauríem d’ajustar els pressuposts en obra pública, per exemple, ja que s’estan despilfarrant diners que es podien utilitzar per assumptes més urgents. Com deia abans, crec que la sanitat ha de tenir un bon material, ja que la nostra salut depèn d’aquest servei, i l’educació crec que hauria de ser pública, ja que els estudiants som el futur d’aquesta societat. Per altra banda, crec que el que s’hauria de fer és ajudar a les empreses petites amb els impostos, i donar-li diners perquè pugin crear llocs de treball. Després d’això, puc dir que els retalls crec que haurien de ser a la defensa, és a dir, als militars, i sobretot als seus sous vitalicis.
Així doncs, el que hauríem de canviar són els qui manipulen la Democràcia, és a dir, els polítics. Tan sols escollint un sistema de govern diferent o, simplement, canviant les persones que en l’actualitat ens governen, seriem capaços d’avançar cap a una democràcia millor. De totes formes, de poc serveix debatre sobre un assumpte en el que, probablement, nosaltres no hi tenim tant de veu i vot com pensem.
Jo primer reflexionaria si realment estem en una democràcia avui dia o no, perquè crec que democràcia vol dir el poder del poble, un sistema sociopolític i econòmic de l'home lliure i igual, tant en la llei com en les relacions socials en la vida quotidiana, i crec que aquests requisits no es compleixen avui dia.
ResponEliminaPer altre banda, si tingues que anomenar una mesura per a millorar la nostra democràcia, seria les mesures que els polítics empren per a millorar la economia del nostre país. Crec que ho fan molt malament, empren al poble per intentar recaptar doblers i així intentar estalviar per tal d’anar a poc a poc millorar la crisis que estem patint.
Crec que lo lògic seria estalviar doblers de totes les bandes, és a dir, si a la gent treballadora se li paga un sou més baix, també tindria que ser la mateixa “norma/llei” per als polítics i identitats reials, perquè ells també formen part del nostre país, i com bé he dit abans, en una democràcia tothom s’ha de considerar igual.
Amb això no vull dir que estalviem de serveis públics o identitats que el poble necessita, com ara centres de salut, escoles.. no, d’aquí no s’ha de retallar inversions econòmiques, perquè són necessaris per al benestar de la població.
Crec que s’ha de començar a repartir l’economia d’una forma més equilibrada, perquè no és just que hi hagi gent que no té ni que dur-se res a la boca i d’altres que cada dia se’n van a un restaurant diferent.
Per exemple, també podria anomenar els diferents viatges que solen fer els polítics a altres països, crec que molts d’aquests viatges son innecessaris i que aquests doblers que s’empren, podrien ser utilitzats per a serveis públics dels quals tota la població es beneficia.
En definitiva, jo crec que necessitem renovar els polítics actuals i introduir a gent nova i innovadora que intenti millorar el nostre país d’una manera honesta i sincera, i que no ho faixin pensant amb ells sinó amb la població espanyola.
El que no m'agrada de la nostra democràcia es que hi ha una discriminació important dels idiomes considerats cooficials a les diverses comunitats autònomes. Açò es veu clarament reflectit en la Constitució, on diu que a tot el territori espanyol hi ha una llengua oficial que és l'espanyol o castellà i que les llengües cooficials ho són als territoris on l'estatut de aquella comunitat ho digui, però no especifica quines són aquestes llengües. Aquest fet pot donar pas a diferents confusions a l'hora de catalogar aquestes llengües com a tal, un clar exemple és el valencià, considerat llengua per la comunitat Valenciana i dialecte del Català per la comunitat lingüística. Aquesta discriminació lingüística també se pot apreciar en l'administració, qualssevol persona se pot adreçar a l'administració amb castellà sigui on sigui del territori espanyol, però no es pot adreçar amb català, gallec o basc si no es en les comunitats autònomes on aquestes llengües són considerades cooficials.
ResponEliminaPer solucionar aquests problemes primer, tindríem que modificar la constitució, se tindria que especificar quines son les llengües cooficials,per tal de eliminar les confusions lingüística actuals. El següent pas per abolir aquesta discriminació seria seguir l'exemple de Suïssa, on hi ha quatre llengües en igualtat real i total de condicions, a qualsevol territori suís una persona pot adreçar-se a s'administració en qualsevol de ses quatre llengües allà oficials i ells tenen l'obligació de entendre't. Si aconseguirem nosaltres aquesta igualtat lingüística en tot el territori espanyol se solucionaria aquest conflicte amb l'administració espanyola.
Estic segura de que tot pot anar millorant amb el pas del temps, tant la democràcia, en aquest cas, com qualsevol altre àmbit. Per això penso que la democràcia actual pot canviar si tots junts creem consciència partint i reflexionant des de la primera democràcia que va existir, la de Pericles a Grècia, fins a la que ha arribat els nostres dies. El problema i diferència que hi ha entre aquestes és que a poc a poc, i culpa de gent ambiciosa, poderosa i amb molt poc sentit comú, és que la primera gairebé era pura, en canvi la que vivim avui dia està bastant, pel que se, corrompuda, de manera que si tots posem una mica de la nostra part podríem aconseguir una gran reforma i conviure amb harmonia i més llibertant entre tots. He de dir, però, fent un parèntesi al que estic comentant, que no estic prou d’acord ni amb cap democràcia, ja que soc més partidària d’aconseguir, algun dia, una anarquia total on tots i cadascun de nosaltres seguem capaços de comportar-nos adequadament i sense supervisió de ningú a partir d’unes lleis formades entre tots les quals hauríem de respectar sense molestar a ningú ni fent el que no ens agradaria que ens fessin a nosaltres... Sense sortir del tema, però, primer començaria fent una reforma a tots els polítics: ensenyant-los a parlar correctament, a expressar-se, etc, perquè em sembla indignant que persones que suposadament ens representen siguin tant incultes o que tinguin tant poc sentit comú, llevant els interessos d’en mig. Hauria de ser el poble el qui fes les lleis, el que triés quines coses són les que s’han de millorar i quines no i davant tot honestedat i justícia: igualtat! Evidentment estic generalitzant, perquè no tots els polítics són així... Encara que: -El poder fa la corrupció!
ResponEliminaAra gairebé tothom està vivint una situació bastant desagradable gràcies a l’anomenada crisi del segle XXI, però... És d’ara que hi ha crisi? Penso que hi ha molta gent que n’ha tingut tota la vida i s’ha sabut administrar una mica per poder sobreviure mínimament cada mes. Sempre hi ha hagut gent al paro i cobrant una misèria fent hores incomptables de feina; però com que ara als de dalt, els més acomodats econòmicament, els ha tocat estrènyer-se un poc no malgastant els doblers ha sortit un boom que ningú compra, ni inverteix, i tothom vol vendre. Però si ningú ven, ni compra, com es menja això? Ara els toca als que tenen més diners sortir d’aquest cercle viciós on ningú vol sortir-ne perjudicat i tenen por. Por de què? Si cadascun d’ells repartís tan sols uns pocs doblers a cada persona que ha malviscut tota la vida, sense entrar ja al tema dels països pobres, aquesta economia s’equilibraria i podríem tots viure en perfectes condicions, sense que ens faltés i sense que ens sobrés. Sobre tot però que no retallin en educació ni sanitat, perquè llavors si que serà impossible sortir ja d’aquesta crisi, i possiblement fóssim un parell de segles antes això acabaria amb una guerra mundial... Però on s’ha vist retallar econòmicament aquests dos conceptes bàsics i afegint-ne en deports, per exemple? Això fa vergonya!
Per tant si no anem aclarint aquestes cosetes acabarem matant-nos els uns als altres, potser sembli un disbarat però em dona aquesta sensació. Si volem i canviem un poc tots, podem arribar a crear un món millor, i en conseqüència un estil de vida més saludable i segur en tots els sentits. Sinó ho arreglem no en sortirem mai d’aquest cercle i acabarem, cada vegada i amb el pas del temps, molt pitjor del que estem.
La societat podria millorar amb l’execució de canvis, de lleis del propi govern. El govern, democràtic actual, hauria de canviar extremadament per poder millorar. En la meva opinió: molt difícil.
ResponEliminaEn primer lloc, el govern, s’hauria d’autoritzar molt més, cosa que sembla impossible avui dia. Que el poder més important residís en un grup reduït de persones amb capacitat d’obrar com es degut, amb uns valors morals i ètics incanviables, és a dir; que no es deixessin endur per els beneficis individuals i que sempre consideressin al poble com el primer i únic objectiu per millorar. Que sàpiguen i puguin canviar, modificar i incloure noves lleis sempre que ho veiessin convenient per el poble. Tota persona que governa hauria de tenir un extens coneixement en molts de camps (ciència, justícia, economia, sociologia, història, llengua...). No considero que una persona que no tingui gran coneixement, pugui ser capaç de governar allò que es públic. Amb això; suprimir llocs de treball de funcionaris del govern; no es necessiten ‘mils’ de departaments en els quals no es du a terme cap funció , que no proporcionen ningun canvi i que estan controlats per altres departaments que només provoquen despeses innecessàries.
En segon lloc i importantíssim, penso que l'ideal seria fomentar, de veritat, l'educació pública i no només això, sinó presentar-la d'una motivant per a un millor futur (a més, com en quina situació ens trobem avui dia, no crec que fos difícil aconseguir-ho). Es podrien abaratir les universitats, així com fer públiques algunes institucions privades. En l'educació, des del primer dia, s'ha d'educar amb informació important (és a dir; una educació que pugui donar-nos propostes de futur, un bon futur), que faixi que tots pensem per tal d'aconseguir millorar. ‘’Tot govern que intenta millorar la societat que governa es un bon govern’’.
Per millorar la Democràcia actual, primer hem de tenir molt clar el significat d’aquest terme, ja que defineix uns valors i uns drets als que poques vegades podem accedir. La Democràcia comporta una igualtat de tots els ciutadans davant la llei, un sufragi universal, un govern responsable, un sistema de partits polítics, i llibertats civils com la d’expressió o religió. Tot això és el concepte de Democràcia, que per escrit sona molt bé, però són coses que dutes a la pràctica varien, ja que un sistema democràtic ha d’establir unes bases sòlides i treballar-se dia a dia, això condueix a un llarg procés de formació.
ResponEliminaAixí com ens trobem avui dia, el context de crisi mundial, l’immigració i la poca feina, una de les mesures proposables per tal de millorar la Democràcia actual, seria repartir de manera equitativa el poder del govern i els partits; no deixar que dos grups tinguin sempre la majoria, sinó ajudar als petits grups parlamentaris a arribar a la població i col•laborar entre ells, posant idees en comú i treballant tots junts per un progrés social; no cóm estan “treballant” ara, que en lloc de tractar millores discuteixen entre ells per tal de deixar a l’”oponent” de la pitjor manera possible davant la població. Això no és treballar, d’això se’n diu perdre el temps i crear conflictes innecessaris; per què han de ser oponents si tots busquem el millor per a tots? Per bé o maldat, són els polítics actuals que intenten treure avant el país.
Ara, pel que fa a les llibertats civils o a la igualtat davant la llei... d’igualtat n’hi ha poca perquè les persones amb menys recursos per sobreviure són els que sempre acaben pitjor, i no tenen ajudes; en canvi, els politics que cometen fraus i gent adinerada són els que d’alguna manera o altre sempre surten guanyant, ja sigui per favoritismes o conveniència davant la llei o alts càrrecs, o per la fama aconseguida amb la publicitat. Si algú comet un delicte, sigui qui sigui, ha de complir la condemna justa, imposada d’acord amb les conseqüències dels actes i pensant en el que li suposa al culpable i a la família d’aquest perdre milions de diners que un polític té, o que un lladre no té.
A banda d’això, per ajustar la qualitat de vida de la societat espanyola actual, seria repartir els salaris d’acord amb la feina física/mental i hores dedicades; és a dir, un agricultor hauria de cobrar bastant més del que cobra actualment ja que la seva feina és molt important per a la supervivència de la societat, i ell treballa físicament tot l’any; en canvi, un polític (ja que parlem de Democràcia) cobra molts diners que realment no li pertoquen, ja que per molta feina social que faci, no és essencial per a sobreviure. Actualment la gent es preocupa per el seu dia a dia, per arribar a finals de més amb un plat a la taula per als seus, no per construir un nou tram de tren o carreteres noves innecessàries en les que es gasten milions de la població que no ho aprova.
Són petites coses que sempre hi ha sigut, però que ara ja s’han acumulat i amb el context actual s’han fet molt visibles i és complicat posar-hi remei ja. Les coses no es poden canviar d’un dia per a l’altre, tot comporta un llarg procés.
Per començar, m’agradaria dir que la paraula “democràcia” no significa que cada els 4 anys sols pugem votar un dels dos partits dominants, esquerres o dretes, i que desprès d’això ignorem la seva manera de governar i de fer les coses ja que ens sembla que no hi pintem res, per aquesta raó inclouré el significat de democràcia que he trobat a la wikipedia:“ En sentido estricto la democracia es una forma de gobierno, de organización del Estado, en la cual las decisiones colectivas son adoptadas por el pueblo mediante mecanismos de participación directa o indirecta que le confieren legitimidad a los representantes” no té res a veure amb la actual democràcia, nosaltres sols podem elegir el partit polític que ens representarà aquests quatre anys, però el que passa sempre és que aquest partit governa sols amb els interessos econòmics propis i deixant de banda els interessos socials.
ResponEliminaEl que proposo és tenir un govern més transparent, que els polítics transmetin amb sinceritat el que tenen pensat fer, i el poble tingui tot el dret a votar si està a favor a o no, i sigui elegit per la majoria, no per qui té més poder. El poble ha de ser qui decideix el que vol fer, els polítics tan sols s’haurien d’encarregar de ser els que dirigeixen aquestes accions i canvis.
Una altre cosa que em preocupa són tots els pisos buits que hi ha, un dels drets humans no és el dret a la vivenda? Crec que si baixessin els preus, hi hauria gent que els podria comprar i tindria un lloc per viure. També, tenint en conte la crisis, els polítics podrien deixar de cobrar tan, doncs estic segura que podrien seguir sobrevivint sense cap problema, i invertir més en l’educació i la sanitat, i reduir el gasto militar.
En definitiva, el que vull dir és que la política espanyola actual sembla que ha tornat a “ tot per el poble, però sense el poble”, i això és la principal cosa que s’hauria de canviar.
Actualment ens trobem amb gent que pensa que el que hauríem de fer és apreciar el que tenim ara en comptes de queixar-nos tant: aquesta fantàstica democràcia que tant ens ha costat aconseguir; no hi estic d’acord. D’acord, hem sortit d’una dictadura i això és clarament millor, però no vol dir que sigui bo. Crec que hem de lluitar per allò que ens mereixem com a poble i com a persones integrants d’una societat. És per tant, des del meu punt de vista, necessari que reclamem un poc més de veu i vot en aquest sistema que bàsicament patim nosaltres, i no empro la paraula patir perquè sí, ja que crec que tots estarem d’acord en què avui per avui la gran majoria de nosaltres la sofrim.
ResponEliminaDubto que el problema de la democràcia siguin els polítics corruptes; com es decideix quina persona seria prou justa per a tothom, prou “honesta, i que seguís uns criteris i principis ben definits” amb els quals tots estiguéssim d’acord? Aquí ja parlem dels valors i la seva universalitat, que per molt que vulguem no seran mai iguals per tots i per això també aprofito per comentar el meu desacord amb Catalina qui segons la meva interpretació és això el que afirma. Com podem jutjar si una persona és honesta com per representar tota una població? Crec que és possible que els polítics siguin persones honestes quan comencen la seva carrera com a tal, però també que després, probablement el poder els corrompi, pot ser perquè són naturals en l’ésser humà l’avarícia i les ànsies de sempre tenir més.
El que realment fa falta és un canvi estructural, no estalviar -cosa que ja està prou bé, tot i que sabem que no és suficient ni tampoc la solució -. Fa falta que ens replantegem moltes coses com per exemple la quantitat de càrrecs polítics i un augment de la participació activa de la societat en aquest sistema polític que anomenem democràcia. S’haurien de fer referèndums contínuament i més ara que amb les noves tecnologies no representaria cap gran mobilització de gent , ni tants paperets que contar. Contar paperets? En ple segle XXI? De debò no us sona ridícul amb les noves tecnologies de les quals disposem ? Ja no val això de votar una persona amb uns ideals polítics (que mai acabaran de ser del tot com els teus) i que et representi durant quatre anys tan si vols com si no, sense que puguis tornar a dir res fins aleshores. Als telenotícies d’algunes cadenes, per exemple, ens fan preguntes relacionades amb temes d’actualitat que podem contestar des de casa amb l’ordinador, fent després una estadística de l’opinió del poble, que és la que més en conte s’hauria de tenir i la que menys present es té en aquests moments.
Per últim i no menys important, un altre dels grans problemes que considero que tenim en la nostra “democràcia” és el bipartidisme. L’altre dia mateix, a les notícies una periodista parlava d’un encontre casual que havien tingut els dos representants del partit socialista i del partit popular i va ser llavors quan va dir “uno de ellos será el próximo presidente” (o alguna cosa així). La qüestió és que aquesta periodista tenia molt clar que seria un d’aquests dos qui ens governaria a les pròximes eleccions. I jo pregunto, que passa amb els partits més petits? No es tenen ni en comte. Al cap i a la fi és tot una manipulació, ja que si ens hi fixem bé aquests dos partits tan oposats, en el fons, no són tan diferents com pensem.
Aprofitant a més el tema que ha tractat en Nando de la discriminació de les llengües cooficials, m’agradaria comparar-ho en paral•lel als partits més petits, que al igual que la llengua catalana, subdividida en tants dialectes –partits polítics- amb poques diferències entre ells, es debilita; “la unión hace la fuerza”. Aquesta darrere frase és també aplicable al canvi global d’aquest sistema, perquè és això el que necessitem, unitat, per poder crear un món i una societat més igualitària i participativa, ja que el capitalisme també ajuda ben poc a tots aquests aspectes dels que hem estat parlant; uns molt i cada cop més a costa dels que tenen poc i cada cop menys.
El govern abusa del seu poder i el poble de cada cop ho pateix més pobresa, sous miserables, corrupció, robatoris, crisis...
ResponEliminaPer millorar la democràcia el que crec que s’hauria de fer es escollir al govern i als politics adequats per combati els problemes de la societat. Que els politics que governessin miressin pel be comú, pel be de la societat i no pas que fossin uns corruptes, mirant tan sols pels seus interessos.
Avui en dia molts d’aquest politics son corruptes o simplement no realitzen be el seu treball, ja que saben que tot seguirà igual faixin el que faixin, que no els poden llevar com a mínim fins passat 4 anys, ells seguiran amb el mateix sou. Per tant si han de guanyar el mateix sense esforçar-se, no val la pena fer-ho. Això al cap del temps fa que la societat de cada cop sigui més pobre, hi hagi més crisis, no arribi a fi de mes, tingui que robar per viure... per tant el que crec que s’hauria de fer, és disminuir els gastos i els sous dels governants, disminuir totes les despeses del rei, i també les despeses innecessàries que duen a terme, com per exemple: la visita del papa a Espanya, etc.
També s’haurien de deixar prendre decisions a la societat. Que el poble pogués tenir dret a escollir allò que vol, en cada situació, votar en totes les decisions. Llevant així poder al govern, als politics. Donant pas així a noves idees.
En definitiva, el que cal és trobar una persona que sigui capaç de fer la feina per vocació, que miri pel be de la societat, i que amb l’ajuda i la col•laboració de tota la població, avancem cap a la millora.
En la meva opinió la democràcia actual es troba lluny de ser una democràcia autèntica. Basant-me en el que sé, he estudiat i he après, considero que la democràcia espanyola en la què vivim es podria comparar amb la democràcia que li va tocar viure a Plató: un sistema democràtic que, al principi i baix un bon líder, va tenir un correcte funcionament, però que amb el temps s’ha anat corrompent.
ResponEliminaPerò això no s’ha de prendre al peu de la lletra, ja que la democràcia corrupta a la que jo em referesc és una en la què els polítics s’aprofiten de la gent a partir de la seva incultura, indecisió, inexperiència (això referent a les noves generacions), etc. en, per exemple, els vots electorals. Amb el torn bipartidista que s’està donant durant els darrers anys (i durant el qual no s’arriba a arreglar res), cada vegada que hi ha eleccions, com que aquests dos partits polítics són els més votats, els altres partits menors (els que segurament millorarien la situació) es veuen en una minoria, i encara més quan els vots en blanc es reparteixen entre els partits amb més votants (a més dels fraus electorals que es dónen).
Una solució per a aquest problema seria, gràcies al gran avanç informàtic que vivim, la participació directa dels ciutadans, sense intermediaris, representants o altres, en la presa de decisions mitjançant Internet als ordinadors.
Un altre problema és la monarquia gran quantitat de càrrecs hereditaris imposats a Espanya, com la pròpia monarquia o altres institucions nobiliàries (que recorden més a l’època feudal que no a l’era del segle XXI). Això es podria arreglar, simplement, fent que tots els governants, siguin de l’estatus que siguin, i quan hagin de deixar el seu càrrec, no puguin passar-lo als seus fills, sinó que siguin elegits mitjançant el sufragi universal (això ens duu a prop del punt anterior).
Però això només és una part del que succeeix, i jo no tenc gaires coneixements en política com per poder aprofundir en aquest tema, però, en general, crec que el millor que es podria fer per canviar la nostra democràcia, seria un “canvi de plantilla”.
Núria Pons:
ResponEliminaPartint de la base de que la Democràcia és el millor sistema polític que hi ha, es podrien millorar varies coses:
Per començar, s'hauria de modificar el sistema d'elecció dels polítics ja que ara, amb el sistema partidista que hi ha, només podem triar un partit determinat sense poder obtar a escollir els polítics que voldríem que ens representessin directament, independentment de qualsevol partit; elecció directe.
En segon lloc, podriem canviar la llei electoral actual ja que la present, la llei d'hondt, baix el meu punt de vista, no és prou representativa ja que no és equitativa ( no és el mateix el nombre de vots que es necessiten per tenir un representant a Barcelona, per exemple, que els que es necessiten a una ciutat menys poblada, per exemple a Lleó).
En tercer lloc, es tindria que crear un sistema per evitar els casos de corrrupció i tràfic d'influències, ja que l'actual s'ha revelat com ineficaç amb multitud de casos de polítics implicats en aquests delictes.
També crec, que un altre aspecte a canviar és el sistema de finançament del partits polítics ja que és una font de casos de corrupció. Es necessitaria un sistema clar de finançament que impedigués que els partits es finançaran il·legalment.
Així, amb aquests canvis, crec que es podria dir que la Democràcia milloraria i seria un sistema més representantiu de la voluntat popular que, al cap i a la fi, és del que es tracta.
Personalment, penso que per poder aconseguir el que se’n diu democràcia (no només el seu nom, sinó el que significa) és molt més complicat que retirar els polítics governants del moment, perquè tot i que sabem que només es miren per la seva butxaca i les seves necessitats, el fet d’introduir-hi altre gent no dóna la seguretat de que aquesta vegada es podrà aconseguir el que demanem.
ResponEliminaEstic d’acord amb Plató en que els governants haurien de tenir una certa educació i coneixements per ser capaços de dur damunt les seves espatlles el que el poble demana, del que es queixa i del que necessita.
Podem veure com la gent lluita per intentar aconseguir una democràcia real, però realment s’hauria de haver fet abans. El fet de deixar que el temps passi perquè encara no afectava gaire o perquè pensàvem que es podria solucionar, provoca a que després els mals siguin majors i que la solució sigui encara més lluny.
Tot i així, penso que no tota la culpa la te ni el govern ni el governant, perquè el que s’ha de fer és cercar el problema des de l’arrel per poder arrenca-la i començar de nou. Els que ara tenen el poder en un principi era gent de poble/ciutat com tothom, però el fet de arribar a aconseguir un gran poder els ha corromput. En lloc de pensar que tots els problemes venen per culpa d’ells s’hauria de demanar perquè ha passat això. Sé molt bé que el que ara diré no és gens fàcil de complir perquè estem en una societat molt avançada amb uns “principis” establerts, però el que s’hauria de canviar es el poble en sí, el país en si i la mentalitat. La manera que s’està educant avui en dia no és la correcta i això es pot veure amb el fet de com actuen els nens d’avui en dia, tant amb els insults, amb la manera de parlar i amb la poca iniciativa d’ajudar als altres. Si de nens no se’ls inculca uns valors, com podem tenir la falsedat de pretendre que al ser grans puguin ser capaços de dur a les seves espatlles milions de persones?
Primer de tot, m'agradaria dir que sempre parlem de política, quan el que realment qui té el poder ara mateix - per desgràcia - és l'economia. Estem dins un sistema mogut i regit pels diners i pels interessos de la minoria (aprofito per dir que esper que tots seguem conscients que, a nivell global, nosaltres estem dins aquesta minoria), un capitalisme absolut que domina la "democràcia". S'ha de dir que està clar que hem fet algunes millores des de la democràcia grega - més faltaria... -, però, si ens fixem, alguns aspectes no han canviat tant: a Grècia, com hem estudiat, no tots els habitants de la Polis eren ciutadans i, per tant, no tenien ni veu ni vot; actualment, és cert que la quasi totalitat de la població espanyola té dret a vot, però, tothom té veu o, més aviat, és l'economia (els "magnates", especuladors, el mercat financer) la que té la paraula? En definitiva, jo crec que la política hauria de tenir més participativa popular.
ResponEliminaUn altre aspecte amb el qual estic molt disconforme és el bipartidisme que trobem a les eleccions. Quan el poble vota pot triar el partit que vulgui, amb total "llibertat", però una vegada es compten els vots no té el mateix pes un vot pel PSOE o el PP que un vot per EsquerraUnida, quina lògica té això?
Un dels canvis que he vist en diversos comentaris dels meus companys ha estat que creuen que s'han de canviar les persones que governen - per exemple, Catalina ha dit que s'hauria de "posar al front a gent sincera". Els polítics que tenim ara al poder no són una raça diferent a la nostra, no existeixen els humans "bons" o "honests" i els humans "dolents" o "corruptes", el que passa és que per arribar a dalt de tot has de fer coses que potser en altres circumstàncies no faries. No estic justificant, ni molt menys, la corrupció dels polítics, estic dient que podem estar un 99'99% segurs que qualsevol membre del "poble" - com tant ens agrada anomenar-nos - en la seva situació faria exactament el mateix. Això no és un problema actual ni molt menys, de fet, ja ho trobem a l'antiga Grècia, com hem estudiat. Un matemàtic, astrònom i poeta persa, Omar Jayyam (1048 - 1131), ho va expressar molt bé en alguns dels seus texts: deia que el problema dels polítics era que per arribar al poder li havien hagut de concedir tants i tants favors els demés poderosos que, una vegada arribava a dalt, s'havia de centrar en tornar-los-els tots i s'oblidava del poble. Això és exactament el que passa, hem construït un sistema de govern tan complicat i tan "selecte" que ja no sabem ni com controlar-lo. Jo crec que una de les coses que hauriem de fer és establir una mena de contractes amb els polítics: de la mateixa manera que crides un fontaner i el fas firmar a un contracte on diu que ve expressament a arreglar-te les canonades i, si no ho fa, no cobrarà els diners; els polítics haurien de presentar el seu programa electoral en forma de contracte i, si no l'acompleixen, haurien d'atendre's a les conseqüències. De la mateixa manera, crec que s'hauria de recuperar l'idea d'isegoria i fer-ho d'una manera que tothom pogués ser partícip (de fet, crec que va ser José Luís que va dir a una classe que creia que les lleis s'haurien de presentar a Internet i que el poble votés si les accepta o no).
Realment, no penso que podrem arribar mai a un sistema ideal de govern o a una democràcia perfecte, però no crec que algunes solucions com les que acabo d'esmentar siguin tan impossibles d'aplicar si al govern l'interessés. M'agradaria afegir que els moviments "revolucionaris" que s'estan donant per Europa - i, per una vegada, a Espanya també - han augmentat una mica la meva esperança, i crec que no som l'única.
Com he pogut veure en diversos comentaris dels meus companys així com en el de Catalina i el de Débora, per exemple, i he pogut sentir en opinions d’altre gent molesta per la situació de la democràcia que estem vivint actualment a Espanya, molts estan en contra dels polítics. Estic d’acord en què podrien haver fet i poden fer millor algunes coses però no els hi hem de donar tota la culpa, ni molt menys arribar als insults, així com ho van fer varies persones a la Manifestació en contra dels poders financers, polítics, i militars (15O), que va tenir lloc ahir a Maó; hi ha maneres i maneres! Tots en som responsables de com està el món ara, tots i cada un de nosaltres. Per començar, no tothom va a votar, i no ens hauríem de privar nosaltres mateixos d’un dels drets que tenim. Tothom hauria d’anar a votar, votar per qui volgués, votar per partits més petits o pels més coneguts, però així, d’aquesta manera sí que podríem queixar-nos, en certa manera, dels polítics, si aquests no compleixen la seva part.
ResponEliminaUn altre punt que m’agradaria afegir, aprofitant aquest comentari sobre els nostres representants, és la crisi de la que sembla que no sortirem mai. Aquesta crisi, que des de fa uns anys estem notant tots, uns més que d’altres, és un dels principals assumptes que els nostres representants estan “intentant” canviar cap a millor. El que no m’agrada és el “canvi cap a millor” que volen fer ara retallant en educació i sanitat. Així com na Marta ha comentat; “Però on s’ha vist retallar econòmicament aquests dos conceptes bàsics (sanitat i educació) i afegint-ne en esports, per exemple? Això fa vergonya!” M’assembla bé que haguem d’estalviar, però, retallant en aquests dos aspectes fundamentals per la societat? Si es retalla en educació, tant nosaltres –que, com estudiants podem estar ben contents de tenir aquest accés a l’educació, en comparació amb altres països del tercer món on no tothom té la mateixa sort que nosaltres– com les pròximes generacions, notarem les conseqüències d’un empitjorament de la formació. És més, aleshores qui podrà disposar d’una educació i sanitat? Únicament aquells que disposin dels doblers, que no seran la majoria de la societat ni molt menys!
Respecte al que ha comentat Andrea qüestionant si estem vivint una democràcia o no, no n’estic del tot d’acord. És cert que la definició etimològica d’aquest terme no es reflecteix en la pràctica de la democràcia que actualment tenim però això no significa que no visquem en una democràcia. Crec que al que es referia Andrea, que és el que jo també pens, és que podríem millorar la forma de govern que tenim passant de ser una democràcia representativa – en la que votem pels nostres representants cada cert temps – a ser una democràcia participativa en la que tots els ciutadans puguem participar d’una manera més directa; com ha proposat en Lluc dient que “una de les solucions seria [...] la participació directa dels ciutadans sense intermediaris [...] en la presa de decisions mitjançant Internet als ordinadors”. Aquesta mateixa idea l’havia comentat anteriorment na Caterina proposant fer referèndums més sovint aprofitant les noves tecnologies amb les quals, així com també va esmentar Jose Luís a classe, “no representaria cap gran mobilització de gent, ni tants paperets que contar. Contar paperets? En ple segle XXI? De debò no us sona ridícul amb les noves tecnologies de les quals disposem?” N’estic totalment d’acord, sona ridícul. A més, això també significaria estalviar paper i per tant, cuidar un poc més el medi ambient en el que vivim, però això ja és un altre tema pel qual trobar solucions i millorar.
ResponEliminaD’aquesta manera; amb una participació més directa de la societat, podríem estar segurs de que no estem tornant a una mena de despotisme il•lustrat com el del segle XVIII, com ha dit Ada: “tot pel poble, però sense el poble”.
Per tant, per a millorar aquest país on vivim, i, en general el nostre món, hauríem de començar a canviar cada un de nosaltres, començar per pertites coses i aconseguir canviar poc a poc amb accions molt simples.
Per això, companys, us proposo que entre tots ho intentem millorar i m’agradaria que esteu pendents i al dia de com està la societat on vivim i quines mesures estan prenent alguns ciutadans per intentar canviar-ho. Si ens quedem a casa sense fer res més que queixar-nos, NO SOLUCIONAREM RES!
Segons tenim entès una democràcia és una societat en la qual és el poble qui té el poder. Originàriament la gent votava en assemblees als representants que s’havien d’encarregar de dur a terme lleis i quan hi havia alguna decisió important també es feien assemblees a les que la decisió depenia del vot popular. A més es podia presentar a representant qualsevol persona del poble.
ResponEliminaPodríem dir que ara el terme democràcia ha evolucionat o, en certa manera, ha “mutat”, ja que ara les decisions importants no es voten amb el poble sinó que nosaltres cada quatre anys tenim el dret de votar a la persona que volem que prengui aquestes decisions, és a dir que voten de part nostra, és a dir que amb aquest sistema perdem veu individual. Conclusió? El sistema actual no funciona, per tant per democratitzar la democràcia caldria que la gent tingués dret a decidir els mètodes de govern del país votant en les principals decisions governamentals, fet que seria possible ja que com ja s’ha dit, i com reivindiquen els indignats amb les protestes, amb les noves tecnologies es podrien organitzar votacions de tot el poble per a resoldre els assumptes més importants per a la societat.
El govern espanyol tot i tenir recursos suficients per adoptar aquests nous mètodes de votació no canvia i no els aplica, per tant el sistema actual està antiquat de manera que el país no progressa adequadament com ho podria fer si aquests s’apliquessin. No podem anar tan endarrerits al nostre país ja que a un món canviant com al que estem, al que hi ha una constant evolució, es necessita innovar, progressar i evolucionar sempre.
Elisabet ha dit...
ResponEliminaEl sistema democràtic garanteix, mitjançant la participació ciutadana, la representativitat de tots els ciutadans a les institucions de govern d’un país.
A través d’aquestes institucions es garanteix, a la vegada, l’estat de benestar que avui en dia, amb motiu de la crisi econòmica, està en perill.
Són diverses les causes que han provocat la crisi actual però és evident que les persones amb les qual havia confiat la societat per dur endavant les polítiques socials i econòmiques no han estat a l’alçada de les circumstàncies.
Seria en aquest punt que s’hauria de canviar l’accés de les persones que han de dirigir un país. En el cas d’Espanya el govern no va ser capaç de preveure ni de reconèixer la crisi i quan ho va fer va ser tard i malament, amb mesures que res tenen a veure amb un sistema que mira per la igualtat entre tots els seus ciutadans.
Així, en un nou model democràtic, el govern d’un país hauria de recaure en persones de demostrada valia. Les actituds, les aptituds i qualificació professional hauria de ser exigida a les persones que lideren un país a l’igual que, en un lloc de feina, les persones que van al cap davant han de liderar, aglutinar forces, pensar amb estratègia, planificar, gestionar els recursos de forma adequada, dirigir la seva mirada cap al futur, invertir en el seu desenvolupament, tenir formada i preparada la seva plantilla, prevenir i atendre la seva salut. Es tractaria d’aplicar les mateixes normes que regeixen en el món empresarial al món de la política amb la particularitat de la defensa d’unes línies ideològiques tant de dretes, centristes com d’esquerres però amb l’objectiu únic de beneficiar la societat del futur.
Si entenem el concepte de Democràcia com el que es, és a dir, com a un sistema de govern de tipus polític on els ciutadans escullen a través d'eleccions lliures a les persones que han de tenir el govern, veurem que en principi si hi ha Democràcia, ja que tots els ciutadans majors d'edat, és a dir de divuit anys, tenen dret a votar, per tant si que hi ha Democràcia, però tot queda reduït a una Oligarquia, és a dir, amb unes altres paraules, que el poder del governs està en mans d'un grup molt reduït de persones.
ResponEliminaPer tant, la Democràcia és present a Espanya, però es pot millorar molt, per aconseguir un món més ben organitzat políticament i jo, en el meu cas particular milloraria la Democràcia Espanyola potenciant l'aplicació de les anomenades “Llistes obertes”, una nova forma de vot que consisteix en votar a només a una persona perquè pugui accedir al càrreg de president, i no pas votar a un partit, que si guanya dit partit té un president fixe i aquell esdevé president, per tant, el que les “Llistes obertes” pretenen és que pugui ser president qualsevol altre persona d'un partit, allunyant-nos d'allò de que els presidents estiguin fixats. Això seria un gran pas per millorar la Democràcia a Espanya, ja que el president quedaria molt més concretat d'acord a pel que fa la voluntat del poble.
Una altre mesura que sense dubte adoptaria, per millorar l'estat espanyol respecte la Democràcia és que el president defensi el dret de les persones, és a dir, que vetlli per aconseguir el que el poble vol, tans sols es implicar-se un poc més! Perquè moltes vegades, en la majoria dels casos, el president pensa en el bé i en el progrés per al seu partit, i és per això que moltes vegades és el mateix partit que influeix molt en el president i, per tant, el que hauria de fer el president és que pensar més amb la seva població i assumir que només ell pot fer canviar la situació espanyola cap a millor, o més ben dit, que ell és l'organisme polític que té el pes més gran per poder canviar el rumbe on Espanya està agafada pel que fa dins l'àmbit democràtic.
I per acabar, el que no m'agrada de la Democràcia és precisament això, que els polítics no s'impliquen! Diuen que faran noves lleis, i que milloraran la situació en qualsevol àmbit, però al final no fan res i només pensen amb el seu progrés com a partit, o el que es pitjor, que es pretengui viure de la política, és a dir, treure'n profit econòmic pel fet de que sigui el president o qualsevol altre òrgan polític important.
Carlota ha dit:
ResponEliminaEl problema comença quan es perd la trajectòria cap a la democràcia, al principi feia molta il·lusió i els polítics intentaven treballar pel poble i quan va passar el temps i van repetir alguns mandats, i van començar a viure del poble, i des de allà perdura als nostres dies, una cosa que no m’agrada és aquesta degradació que ha sofrit la nostra democràcia.
No m’agrada la corrupció que hi ha, fa que uns pocs s’enriqueixin de la majoria, entre ells alguns polítics, tot això fa que ara estic retallant l’educació i la sanitat, i no s’invertesqui en investigació i desarrollo, pel que molta gent qualificada que aquí no pot trobar treball o li paguin com si no estigues qualificat, i fa que s’en tenguin que anar a treballar a altres països que si els consideren, com per exemple els ingeniers que s’en van a Alemània que els hi paguen molt millor.
Per millorar la nostra democràcia, lo principal es que els polítics no visquin del poble, per lo qual reduiria els mandats a 2 legislatures.
Per tot això potenciaría l’educació i la sanitat públiques així com invertiria en investigació i desarrollo per crear nous puestos de treball, també me preocuparia de l’agricultura i ganadería, pues un país té que poder menjar del que produeix, per lo menys uns mínims.
També estic d’acord amb els companys que han parlat del tema de l’habitatge, dels preus alts i el dret a la vivenda, ja ho diu la constitució.
Marina Pons ha dit:
ResponEliminaQuè millorar de la nostra Democràcia? En contrarietat d’algunes opinions dels meus companys que afirmen que el que ells farien és destruir els polítics corruptes, com a tal, jo pregunto: de que serviria doncs? Seria llevar uns polítics per posar-ne d’altres i els que pugessin serien iguals, el poder envaeix la persona. El que jo faria seria primer de tot qüestionar si lo que tenim és una Democràcia. Democràcia és comptar amb el poble per un bé comú, no imposar per el bé d'uns pocs, d'això se'n diu dictadura. Estem en crisi, i per culpa d'ells, però nosaltres en som responsables d'aquesta crisi, som nosaltres qui votem (o no), i no em d'anar a jutjar a aquell polític que fa açò o fa allò altre, perquè si a nosaltres m’hos donessin l’oportunitat de ser rics, rebutjaríem aquesta riquesa, aquest poder? tots som egoistes, primer m’hos hem d'autoavaluar a nosaltres, i si no ens agrada lo que hi ha, intentar actuar primer per un mateix. I deixar el bipartidisme que s'ha fet sempre, tenint també en compte els partits polítics petits, perquè no pot ser que tu votis a un persona perquè desprès a l'hora de governar no vetlli pel teu bé, sinó pel seu propi ben estar, imposant lo que ell li és més convenient, perquè sempre els que acabem pel terra som els més pobres (els rics es fan més rics i els pobres són més pobres).
Marina Ibarra
ResponEliminaConsidero que ya no se puede atribuir el término democracia a la actual forma de gobierno, ya que básicamente ha perdido todas las funciones originarias por las que en su tiempo se luchó. La sociedad de hoy en día vive engañada y manipulada por una serie de supuestos representantes, que a su vez están dirigidos por las entidades bancarias y las grandes multinacionales. Por ello los políticos enmascaran su partido con grandes promesas sobre aspectos que conocen y que saben que el pueblo apoya, y se dedican a poner en contra del partido contrario, es decir, el PP crítica al PSOE y el PSOE al PP, a la sociedad para que la gente se “revele” en contra de las barbaridades que se van turnando ambos partidos o apoyen los valores básicos que quedan muy bien en sus propagandas electorales. De esta manera crean un clima apocalíptico durante un mes, en el cual la gente defiende sus ideales por encima de todo, mientras que los políticos montan su circo particular por todas las ciudades y medios de comunicación.
Como conclusión diré que el pueblo queda excluido de cualquier participación política a parte de la votación a favor de un partido u otro sin saber realmente lo qué ocurrirá durante el mandato de dicho partido. En mi opinión, el pueblo debería poder votar cada decisión o ley tomada por el partido escogido. A su vez, como bien ha dicho Cora, creo que el partido que no cumpliera todas las promesas que se hacen durante la campaña electoral debería “atendre’s a les conseqüències” o bien, no cobrar. A si mismo creo que para evolucionar y llevar a cabo una democracia digna i justa se tendrían que suprimir los privilegios de los políticos como es el caso del pago de impuestos o los años de cotización puesto que me parece indignante que una persona que debe representar al pueblo y que siguiendo los ideales de democracia tendría que estar en iguales condiciones, se permita dar conferencias de apoyo al pueblo y de unión para el progreso mientas a su vez, se pasea con lujosos coches, joyas y mansiones.
Atès que és la millor forma política de governar, la democràcia té moltes mancances. Els partits majoritaris exerceixen una dictadura democràtica que només pot ser resolta quan tots els vots valguin el mateix i hi hagi llistes obertes en què els ciutadans puguem elegir els diputats que ens puguin representar, siguin del partit que siguin, exercint així el nostre dret a tenir polítics que de veritat actuïn pel bé comú.
ResponEliminaQuan dic que tots els vots valguin el mateix hem refereix-ho a que el sistema a Espanya està dissenyat per a que hi hagi dos partits que sempre obtinguin l’un o l’altre la majoria dels vots, i encara que un tercer partit tingui els vots suficients com per tenir parlamentaris, amb aquest sistema bipartidista mai els pot tenir perquè se’ls reparteixen entre els dos primers.
I sobre les llistes obertes, depenent de com s’articulin i tenint en compte con es fa a altres països, seria una bona opció, perquè així els partits polítics tindrien menys poder a l’hora d’imposar als candidats i l’electorat podria elegir un poc més a la persona en funció de la seva honestedat.
Aina Sastre ha dit:
ResponEliminaSegons la meva opinió, per millorar el nostre sistema de govern i establir una democràcia real, el que s’hauria de fer es treure el poder als bancs i a les grans multinacionals. Els ciutadans només pensen en votar al millor candidat per a que els representi davant l’estat i aporti les millors idees per a millorar el benestar de la societat en general. Però, realment és el govern el que en aquests moments te el poder? Jo crec que no. El govern està endeutat amb els bancs, i moltes empreses grans tenen més poder fins i tot que alguns països. Així, qui realment concentra el poder i controla el capital, són els bancs i les grans empreses. Es a dir, tenim un mon dominat pel capitalisme. També s’ha de dir que els governants proposen objectius massa generals que potser mai arriben a complir. Estaria bé que en comptes d’això, miressin de fer tot el possible per a aconseguir petits objectius que de mica en mica millorarien la societat. Una altra de les coses que s’haurien de fomentar, son els valors ètics. Avui en dia, molta gent valora a les persones pel que tenen i no pel que son. Els valors ètics de les persones haurien de ser més importants que la quantitat de doblers que tenen a la butxaca. Pot ser si canvia la nostra manera de pensar, el nostre egoisme i la vessa que ens envaeix a tots en pensar que aquest canvi tan gran mai es podrà dur a terme, llavors podríem prosperar en la democràcia.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaPara poder realizar un cambio o mejorar algún aspecto, primero tenemos que saber a que nos estamos enfrentando, y creo que coincidimos con otros compañeros (que felicito algunas de sus intervenciones), en que el sistema político actual, el cual llamamos democracia, no es del todo democrático, ya que lo que tenemos hoy en día, es una evolución de lo que una vez fue la voz directa del pueblo, que actualmente favorece a unas minorías muy poderosas, y discrimina dulcemente, disfrazada en elecciones, a la práctica totalidad de la humanidad.
ResponEliminaPara que una democracia rinda tributo a su nombre según definición, el pueblo tiene que ser la fuerza dirigente de un gobierno; y ahora me planteo: ¿existió alguna vez una democracia verdadera? Porque en mi humilde conocimiento de historia, me parece que los propios creadores de la democracia, los griegos atenienses, disponían de esclavos y de mucha mano de obra que les posibilitaba su alto nivel de vida y que les permitía preocuparse de otros asuntos que no fueran de subsistencia. Esta búsqueda interior para saciar la curiosidad humana, de conocimiento, arte, filosofía, ciencia… solo es posible cuando tenemos cubiertas nuestras necesidades básicas y alcancemos un grado de tranquilidad y disposición de tiempo libre; en este caso gracias a la mano de obra antes mencionada, que no tenia voz ni voto, probablemente siendo una mayoría los no ciudadanos de la polis.
Por lo tanto, nuestra “democracia” no es otra que la engañosa impresión de que todos contamos a la hora de que se tomen decisiones por parte de los políticos; de que todos tenemos un peso con nuestro voto para escoger un nuevo gobierno; de que todos seremos escuchados y nos tendrán en cuenta…; y todos estos ideales, sin ser del todo mentira, (porque en algo cuenta nuestro voto), siguen sin representarnos.
El sistema actual está pensado para que todo funcione de una manera regular; un poco mas de derechas o de izquierdas, pero nada que se salga del camino. No sabría decir si este punto en el que hemos llegado, es una evolución histórica descontrolada, o si ha sido todo planificado de una manera casi maquiavélica, en la cual pone por encima los intereses económicos sobre cualquier otro aspecto humano.
Personalmente me parece que un poco de las dos, mezcladas con la propia naturaleza humana (o animal) de “si puedo sacar tajada, ahora me aprovecho yo, y que los demás se fastidien”; estamos ante una democracia capitalizada hasta la medula.
Además en el actual sistema, si un individuo intenta revelarse en contra, éste, ya tiene unos mecanismos de sofoco. Te pueden tratar de antisistema o peligro público y consiguen apartarte del medio. Con lo que se demuestra, que exceptuando que seas Superman, un solo individuo no puede contra un sistema, y hace falta la unión de un gran colectivo, para
poder doblegarlo. No podemos ser pasivos ante un problema o una injusticia. Si se quiere conseguir un cambio, hay que coger las armas del dialogo y usar el poder legitimo del pueblo, para reclamar lo que se nos debe o marcar los limites con lo que no pensamos tolerar mas.
ResponEliminaComo todos sabemos estamos ante una situación de crisis y hay que “apretarse el cinturón”, según unos, hay que realizar recortes en el gasto público…etc. Pues veréis, entre otras cosas, yo no creo en los simples recortes, sino en una mejor gestión; porque el dinero está allí, por alguna parte, y todo depende en qué y como se use.
No creo que un político tenga que cobrar menos, al contrario, el buen político (como profesional), tiene una enorme responsabilidad, y tiene que gestionar una enorme empresa que viene a ser un país, por lo tanto esta ardua tarea tiene que ser bien remunerada siempre y que se realice satisfactoriamente el trabajo.
Uno de los aspectos intolerables, es que haga mal su obligación y encina se vaya de “rositas” al no ser reelegido, dejando todo el marrón a los siguientes.
Estoy bastante de acuerdo con lo que ha dicho Cora, de que “los políticos tendrían que presentar su programa electoral como un contrato” que si no cumplen, no se les paga. Pero me gustaría mencionar que tristemente, incluso nuestro presidente (que es el cargo político mas alto) no tiene mas poder de decisión que directivos de algunos de los bancos mas importantes, o que directivos de algunas empresas; algunas de las cuales son mas ricas que muchos países.
Los políticos juegan un papel importante en el poder mundial, y es verdad que ellos disponen de las herramientas necesarias para el cambio, sólo si realmente les interesara; que no es el caso. Pero otra vez, los intereses económicos pasan por encima del bienestar de los ciudadanos e incluso la moral. Porque os podríais imaginar que en época de “crisis”, una de las actuaciones que se están llevando a cabo por nuestros dirigentes europeos, sea aprovechar los rescates económicos a otros países europeos para especular sobre la durada y el tipo de interés al cual se les está prestando el dinero.
Pues lo mas triste no se queda aquí, durante estos meses se han estado vendiendo armamento por cifras multimillonarias a estos mismos países que ahora están en quiebra y necesitan una inyección de dinero, y que gobiernos de Europa, fabricantes de dichas armas, gratamente prestarán con un suculento interés, que convierte la “crisis” para algunos, en un negocio redondo, en el que ven la oportunidad de sacar tajada durante estos días, que mas que nunca habría que ser solidarios.
Y si se quieren hacer recortes, que se frene el gasto en armamento, que sería un buen comienzo para un mundo menos hipócrita, que pretende, entre muchas otras cosas, la paz, vendiendo maquinaria de guerra.
ResponEliminaPero el caso viene a ser como mejorar la democracia actual, y a parte de actuar como buenos ciudadanos responsables, seguro que habría que hacer una reforma completa de la constitución, empezando desde sus propios cimientos, planteándonos que son nuestras prioridades de ahora en adelante, como podemos satisfacer a muchos, de forma segura y sostenible sin ponerse en riesgo. Habría que escoger el modelo mas adecuado a las necesidades actuales con previsión de futuro, evitando, futuras incompatibilidades y contradicciones, tales como en la que hoy en día nos encontramos.
Pero volviendo al tema de la reforma; seguro que nos encontramos con unos obstáculos a nivel internacional, empezando por descontado, con los intereses económicos, acuerdos internacionales, políticas de grandes empresas, bancos, fondos monetarios…etc. Pero para facilitarme la vida y para evitar meterme en un vasto campo que desconozco, me voy a centrar en una escala mas sencilla y de mi nivel, que también es valida para una propuesta de mejora.
En clase saqué el tema de los “referéndums”, que viene a ser un procedimiento jurídico por el que se someten al voto popular leyes o actos administrativos. Esto quiere decir que en un tema polémico como el de si queremos o no rescatar la banca con dinero publico; el pueblo, mediante su voto directo, decidiría según mayoría si daría favorable o no la aplicación de dicha actuación que se ha ido demandando.
Para mi, esta situación es la mas pura democráticamente hablando; ya que todos, incluidos los afectados banqueros, podrían participar en la elección.
Aunque incluso en esta idílica y realizable situación, nos encontraríamos con un “pero”. Imaginémonos que por petición popular, se pide al gobierno que dé a todos los parados una cifra hipotética de dos mil euros mensuales. Esta inviable petición, vaciaría las arcas del estado en unos años, arrastrando al país a la ruina. Precisamente esta misma demanda, que se podría llevar ante referéndum, y que probablemente se aprobaría por unas mentes ignorantes, es el punto débil de este sistema.
De todas formas no se le pueden dar libertades al pueblo, siendo conscientes de las consecuencias que traería una situación de autogobierno basado en la ignorancia.
Para realizar cualquier reforma hay que partir con unas bases de enseñamiento y educación, que den sentido común entre la población y eviten el descontrol. En la ignorancia o la desinformación es cuando se
cometen mas frecuentemente errores, o cuando se puede abusar del poder. En toda dictadura se intenta mantener el pueblo ignorante; y aunque lo que acabo de decir suena brusco, todo gobierno procura mantener al pueblo entretenido, como en un circo romano. No interesa un conocimiento total de la situación política. El ciudadano ideal es el que resulta productivo, no se hace demasiadas preguntas, y no se queja ante su reducción de salario.
ResponEliminaLos ciudadanos, como parte del sistema, tenemos que contribuir en él, trabajando, generando bienes, y a cambio también nos podremos beneficiar de su sanidad pública, educación, infraestructuras…. Pero lo que se debería cambiar es la percepción del individuo como motor de una economía siempre creciente, que hace que cada año se espere un incremento del beneficio. Esta rueda en la que estamos metidos gira cada vez mas rápido, y siempre en contra del trabajador.
Estamos en un bucle, de que si no hay incremento, parece que la estancación económica es una recesión; y el fallo reside en que siempre se vive por encima de las posibilidades económicas individuales, gracias a las hipotecas, los prestamos…etc. que nos permiten adquirir cada vez mas cosas materiales a lo largo de la vida, estando siempre endeudados; con lo que nos sentimos obligados a trabajar por tal de no perder nuestra casa.
Es el sistema capitalista, que efectivamente beneficia a algunos; hunde a también a muchos, haciéndoles creer que algún día podrán vivir como ricos teniendo un salario de pobres.
Y todo lo que acabo de decir, no es otra cosa que la desinformación en la que vivimos, o casi manipulación, por jugar con nuestros sentimientos, creando competitividad, rivalidad, estrés… por tal de ser mas producentes y crearnos necesidades innecesarias.
A pesar de todo, si miramos al pasado, dentro de lo que cabe, nunca se ha vivido mejor; aunque se necesita una mejora. Para ello, la base de todo cambio es la educación, para conseguir gente educada, responsable y con valores morales, que puedan utilizar adecuadamente la política, con tal de salir todos beneficiados. Porque en parte, gracias a esta sociedad, podemos vivir tan bien, pero no nos tenemos que conformar solo con las sobras de este gran pastel.
El gobierno actual, simplemente con mediadas tales como los referéndums en los aferes de interés público, y evitando el bipartidismo, lograría un gran paso hacia la democracia “ideal”. Y no sería por faltas de medios que no se hace; es por falta de intereses.
Estamos en una cuerda floja, que tarde o temprano la gente se hartará y decidirán dar un paso para crear un gobierno del pueblo, con el pueblo y para el pueblo.
Ilan, fora de temps :(
ResponEliminaAnna G. ha dit:
ResponEliminaLa democràcia és una forma d’organització de les societats i els grups de persones que es caracteritza principalment en que el poder es troba en els seus membres. De tal manera que les decisions sorgeixen de la voluntat col·lectiva del grup.
Estrictament la democràcia és una forma de govern i organització de l’estat en la que les decisions col·lectives són preses pel poble mitjançant mecanismes de participació ja sigui directa o indirectament. Això dóna legitimitat als representants que són els que prenen les decisions.
Amb un sentit més obert, la democràcia és una forma de convivència social on els membres són teòricament lliures e iguals i les relacions socials s’estableixen mitjançant les lleis aprovades pel Congrés i garantides pels poder judicial.
La democràcia espanyola és representativa; el poble elegeix uns representants mitjançant les votacions i aquests són els que després s’encarreguen de la presa de la majoria de decisions.
Molt de tant en tant es convoquen referèndums, votacions on pot participar la població a favor o en contra d’un determinat tema. Aquí, a Espanya aquests referèndums es fan molt de tant en tant i per qüestions importants o que porten molta polèmica.
Hi ha dos problemes destacats en aquesta democràcia (entre molts altres); un són les llistes tancades i l’altre les poques convocatòries de referèndums.
Actualment, a totes les votacions, manco les del senat, les llistes són tancades. Els votants voten al partit en conjunt. No es pot elegir a la persona. Que provoca això? Les llistes tancades són un dels causants de la corrupció política, de la ineficàcia dels polítics i de que ells es puguin refugiar o protegir en el partit.
En el sistema actual passa que et pot donar bones sensacions el que va de numero 2 de la llista d’un partit però pots pensar que el primer o el quart és un incompetent o un corrupte, i en canvi, el número 1 d’una altra llista és molt millor
Si en lloc de fer llistes tancades aquestes foren obertes, es podrien elegir representant de varies llistes, els que un cregui millor de cada. Per tant votaries a la persona i no al partit. Assegurant-te que els que et representen són persones que t’inspiren confiança o al manco seriositat i penses que faran bé el seu càrrec.
Amb llistes tancades, els diputats es veuen “obligats” pel partit a votar el que aquest dicta, si no ho fan, el proper cop no els posaran a les llistes. Amb llistes obertes, el diputat no està sota aquesta pressió ja que el que es presenta és ell. I si no t’ha agradat com ha actuat la pròxima vegada no el votes.
Ara resulta més còmode prendre les decisions al parlament, especialment pel partit del govern. Aquest s’assegura quasi totalment de que la decisió final sigui la que li convé; ja que amb les llistes tancades, els diputats sempre voten el que decideix el partit
A Suïssa es fan referèndums molt sovint, per qüestions no gaire transcendentals. A Espanya, la constitució marca les regles i diu quan s’ha de convocar un referèndum. A part d’això, com varem comentar a classe, una de les excuses que es posen per no fer-ne més és que suposen una gran despesa de diners. Però es tan fàcil amb les tecnologies actuals convocar-ne un sense necessitat de contractar a un centenar de persones, invertint un dineral en papers i urnes.
Estaria bé que es preguntés directament als individus de la societat el que pensen sobre els assumptes més importants. Així la gent es sentiria implicada en la democràcia, que forma part d’ella i que realment la seva opinió té un valor.
Llucia A. ha dit:
ResponEliminaRecercant informació arran de la democràcia, he trobat una breu enumeració titulada “La democràcia té contingut”. Aquest contingut és, més o menys, el següent:
-La democràcia és més que un mètode per prendre decisions.
-La democràcia no parteix de zero, parteix de drets i llibertats en els quals no hi té lloc la votació per llei de majoria.
-La democràcia es fonamenta en el respecte radical dels drets i llibertats de tot individu.
-La democràcia dóna cabuda a la igualtat d’oportunitats.
-La democràcia és un estil de vida, un mode d’enfrontar-se a la realitat i una manera d’entendre a l’home
Què dir arran d’això? Doncs bé, si la democràcia és tot l’anterior, la democràcia és una utopia.
Com se’ns ha explicat a classe, la democràcia ha patit molts períodes de debilitat i inestabilitat, si més no, n’estic gairebé segura que avui dia n’està passant per un.
La democràcia actual, o almenys al nostre país, de portes a fora ens dóna una sensació totalment contraria als punts esmentats amb anterioritat. La democràcia és sols usada per prendre decisions d’un mode, direm, “just”; pot ser que la democràcia no parteixi de zero, i sí, en el seu origen pot estar basada en el dret, però actualment, tot s’elegeix per “majoria”, deixant a la minoria en un segon pla; cert és, que en l’actualitat, la democràcia intenta buscar la igualtat, tant de drets i llibertat com d’oportunitats; finalment, la democràcia actual és sols un mode de govern, una manera de tenir contenta a la població, sense cap finalitat de comprensió.
Des del meu punt de vista, crec que la democràcia ha estat tant perjudicada, no sols actualment sinó des de sempre, per culpa de tots els governats corruptes que han arribat al poder tal i com no toca. Llavors, la solució més adequada que hi trobo es basa en el testimoni de Sòcrates: la democràcia, amb el seu dret de veu i vot, permet arribar al poder a qualsevol ignorant, mentre que a aquest poder hi haurien d’arribar sols els més aptes. Si més no, això té un cert punt de contradicció, ja que així desapareix el ja esmentat dret, base de la democràcia. Per tant, i com a sentència final, el problema no és que arribi al poder qualsevol persona, el problema es que les persones tinguin qualsevol o cap tipus de coneixement; així doncs, la solució és la motivació cap al saber, cap al conèixer, el foment de l’educació és el camí cap a una societat i un mode de govern favorable per a tots.
Llucia Anglada Pé
2n Batxillerat A