divendres, 30 d’octubre del 2009

(2n Opinió, dv 13/11) SÓN SAVIS ELS NOSTRES POLÍTICS?

Ja sabem que, segons Plató, havien de governar els savis, o els que governaven havien d'estudiar filosofia... Però, i avui dia? Creus que els nostres representants polítics actuals complirien amb el desig de Plató? (RECORDA que la correcció ortogràfica i la claredat de les teves explicacions són tan importants com el contingut)

30 comentaris:

  1. Per part meva tindria que dir que els polítics actuals no tenen a veure amb el que voldria Plató. Per començar, els polítics actuals actuen segons el seu propi bé, molt pocs pensen amb ajudar a millorar la societat. Quasi podríem definir política com a corrupció i engany perquè és l'únic que fan. A més a més, Plató el que volia era que els governants fossin filòsofs, és a dir, que raonessin sobre el bé i no posar les lleis com els convingui.

    Tot i que avui en dia hi ha una bona educació, és a dir, els governants han estat educats, Plató sobretot volia dir que els polítics tenien que estar educats però no de coneixements del saber perquè d'això ja en tenen els actuals polítics, sinó coneixement moral. I això és cosa que els falta i molt.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Amb la meva opinió els polítics de avui en día no son savis, quan xerram de dos partits enfrontats per el govern per exemple PP y PSOE en Espanya, els polítics sempre estan pendents de alguna situació que succeixi, y quan suceix segon aquella situació proposen una solució o recomenació amb el fi que ells aprofitin el moment per demostrar que amb ells es pot confiar. I crec que amb aquesta situació els polítics pensen que els ciutadans de avui en día no se donen compte i que són ignorants per tal de no estar informat bé.
    Crec que els polítcs deuen informarnos per tal que nosaltres tenim dret de saber la veritat, per això per Plató el savi quan ja coneixia el engany, hauria de contar els altres la veritat que ha descobert però depenent del savi, si altres confien en ell es creuran en lo que dira si no confien, es creuran que és un boig.
    I això en vida real pasa lo mateix.
    Per això no tinc massa confianza amb els polítics que sempre cerquen el seu propi bé.

    ResponElimina
  4. En principi, crec que el polítics d'avui dia sí que tenen un coneixement global, ja que per poder parlar de política has de conèixer les circumstàncies que es donen en el món, i per això necessites un coneixement previ d'aquestes. Però, personalment no els qualificaria de savis, com ho volia Plató, perquè els polítics d'ara no s'han format especialment per dedicar-se a la política, ni tampoc han rebut una educació especificada en “ com es pot arribar a ser un bon polític”. Encara que des del meu punt de vista, i com deia abans, els polítics, siguin del partit que siguin , i depenentment de la ideologia que tinguin, els consider persones que, pràcticament tots, saben del que parlen i saben com parlar per a obtenir els vots de la població, i per saber això, has de ser una persona mínimament culta i tenir coneixements.

    En conclusió, crec que Plató es decebria si se n'adonés que els polítics que hi ha ara no són filòsofs, ni savis, ni tampoc s'han format mitjançant estudis acadèmics per governar el país.

    ResponElimina
  5. M'agradaria contestar a na Maria Cavaller i al seu comentari...

    De ver creus que els polítics no pensen en ajudar la societat? I si no és així, que fan? Vull dir, si no es preocupen per els problemes existents, en què consisteix la seva política? Soc conscient, que hi ha partits polítics que pot semblar que ho fan per beneficiar-se com dius tu, o que no ho fan de manera que ajudi realment la societat, o simplement, que tu no hi estiguis d'acord.
    Una altra cosa en que no hi estic d'acord, és que defineixis el terme política com a “corrupció i engany”. Sé que hi ha hagut corrupció i que ens hem pogut sentir enganyats per part del polítics, però aquests, que si que els podem considerar corruptes, forment part d'una minoria. Des del meu punt de vista, no és que els polítics en enganyin, sinó que tenen diferents maneres de fer les coses i que tu no hi estiguis d'acord amb ells.

    ResponElimina
  6. La meva opinió es que molts dels polítics d’avui dia no compleixen el desig de Plató. El seu objectiu era crear una polis justa, per tant els governants havien de ser virtuosos moralment, els mes savis, és a dir els filòsofs. En canvi els polítics d’avui dia per una part crec que els podríem relacionar amb els sofistes, ja que els considero, al igual que ells, especialistes amb la retòrica i la oratòria, l’art de convèncer en paraules i de rallar en públic, moltes vegades pel seu propi benefici, no pel benefici de la societat. Tots ells han rebut una educació, tenen uns estudis i uns coneixements, però quan Plató ens rallava dels savis es referia a les persones amb uns coneixements i també aquests coneixement incloïen uns valors morals, que es el que els hi falta a molts polítics, tenen els coneixements, habilitats però no els valors necessaris per poder governar, crec que si tots ells tinguessin aquests valors morals viuríem en un món més just, i pensarien més en el benefici de la societat, i no en el benefici propi. Per exemple tota la corrupció que podem veure últimament que hi ha Espanya. En part crec que les conductes dels polítics tenen molt que veure amb la cultura d’un món molt materialista, de l’ambició de voler tenir més riquesa material i no moral, crec que és un dels motius que empeny a les persones actuar de manera incorrecte. En part crec que ho podria relacionar amb les diferents ànimes, segons Plató totes les persones tenim una ànima racional, aquesta ha estat en el món intel•ligible per tant coneix la idea del bé, els polítics saben el que està bé i el que no, però l’ànima que es troba en el cos, que podria considerar aquesta ambició, es la que els condueix actuar de manera incorrecta. Per tant els polítics que han utilitzat dignament la raó seran justs però els que s’hagin deixat dominar per les passions, per aquestes ambicions de voler obtenir més riqueses materials, són els que no haurien de poder governar ja que aquests actuen de manera incorrecta i açò els impedeix ser virtuosos moralment i crear un estat més just.

    ResponElimina
  7. En la meva opinió, els polítics d’ara no compleixen amb el desig d’en Plató, ja que ell rebutjava la democràcia i la tirania que imperava en la seva època a les polis, qualitats que encara continuem veient en la nostra actualitat per la corrupció que predomina en molts països, encara que no vull dir que els politics no hagin fet coses bones per nosaltres com ajudar-nos en l’educació,en el progrés del país, etc...Però en el cas del pensament d’en Plató, no hem conegut en tota la història a ningun home o polític que hagi estat savi a l’hora de governar en cap país perquè mai han pogut aturar crisis econòmiques, corrupcions i injustícies, ja que ningú es perfecte, és a dir, tots som imperfectes i tot i que vulguem arribar al coneixement sempre estan els desitjos avanç que la racionalitat i la justícia. Els polítics des de sempre han estat com els sofistes ja que per una banda tenen el poder de convèncer a la gent a l’hora de presentar-se com a candidats per guanyar les eleccions,i per l’altra son només estudiats per conèixer les lleis i crec que el que fan es només per guanyar doblers i com una manera per poder sobreviure dia a dia, es a dir, és el seu treball i no ho fan per conèixer la realitat del món com ho feien els filòsofs, per això crec que ells abans d’actuar pensen en el seu benestar propi, la seva economia i en que el seu nom no perdi el prestigi, a mes a mes que en lo que desitja o li fa falta al poble com als països del tercer món.

    ResponElimina
  8. Jo crec que avui en dia no tots els polítics compleixen el desig de Plató. Crec que hi ha diverses posicions, ja que alguns polítics si que actuen moralment i miren per el bé del país, però també n’hi ha d’altres que són corruptes.
    El que volia Plató era que els governants fossin educats per tal de poder arribar a conèixer la Idea del Bé, per actuar moralment correcte i per estar preparats per a ser justos i que no fossin ignorants. Volia governants capacitats per a poder manar a un país.
    Avui dia la política és una mica diferent. Alguns polítics el que volen és fer el que sigui millor per a ells mateixos. Fins i tot n’hi ha que són capaços de robar o mentir per tal de beneficiar-se. Amb això no vull dir que tots els polítics siguin així, perquè com amb tot en la vida hi ha persones diferents, que pensen diferent, i alguns polítics si que miren per el país primer de tot i pensen en com millorar la situació o com avançar.
    En conclusió crec que avui dia hi ha polítics que si que podríem considerar que parteixen de la base del que volia Plató però que també n’hi ha que no.

    ResponElimina
  9. Celia, jo no dic que cap polític es preocupi per la societat, només crec que són pocs. Tot i que jo no som massa entesa amb aquest tema, es pot veure per les noticies que la corrupció hi es present i ara més a causa de la crisi.
    Suposo que això també dapent de com es mira, tu creus que hi ha poca corrupció i jo crec que ni ha massa, però n'hi ha i això ningú ho pot negar.

    ResponElimina
  10. Segons Plató, les virtuts principals d'un bon governant han de ser la prudència i la saviesa, és a dir, saber què és el que més convé fer en cada situcaió. Actualment, jo crec que tots els polítics comencen la seva carrera amb la intenció de ser virtuosos en la política, però que tots li acabin ja és un altre tema...
    Encara que mai no es pot generalitzar,està clar que la corrupció és un tema massa present en la política que es fa avui dia. Molts polítics actuals no miren de fer el que més convé en cada situació, sinó el que més convé fer en la seva situació personal; açò es pot veure clarament amb els casos de corrupció que han aparegut recentment, tant a nivell nacional com internacional: el famos "caso Malaya" de fa uns anys, la recent implicació de l'expresident de les Balears en un altre cas, el fet que el president de Sud-àfrica hagi guanyat casualment la loteria diverses vegades o que en les eleccions d'alguns països es faixin trampes perquè guanyi un determinat partit.
    També s'ha de dir que a vegades no es tria l'opció més adequada per solucionar una situació perque els polítics no tenen la formació moral que Plató hauria desitjat: per exemple,no em sembla la opció més adequada que una al·lota de 16 anys pugui decidir, sense el suport dels seus pares, si ha d'abortar o no, quan no ha estat capaç d'evitar quedar-se embarassada.
    En definitiva, crec que, dels polítics actuals, a molt pocs se'ls pot classificar de bons governants segons els criteris actuals de bon governant, per tant encara n'hi ha menys que ho siguin segons els criteris de Plató.

    ResponElimina
  11. Primer de tot, per a plató, una persona sàvia per tant, un filòsof, havia de ser virtuós , es a dir, tal com deia Sòcrates en el intel•lectualisme socràtic, el coneixement de les virtuts morals, com el bé, la justícia, etc. Per tant, si consideréssim que els nostres politics seguissin aquestes perspectives de Plató diríem que coneixen, tots els valors ( o la majoria d’ells) i dient això afirmem que serien bons , justos, igualitaris, entre altres. Però crec que en la societat d’avui dia es impossible, o gairebé, perquè, començant, considerem a un polític bo? Es clar en alguns aspectes ho serà, o alguns d’ells si i d’altres no, però en la societat d’ara la bondat seria aplicar el bé a tothom, i trobeu que es possible ? vivint en una societat tan desigual com en la que vivim? I parlant de desigualtat, ja podem donar resposta a considerem a un polític igualitari?, i just ?
    Vivim en un mon molt materialista, i això ens impulsa, i impulsa als politics a pensar més en el bé propi, de voler tenir més béns, que en la societat.. És una conducta incorrecte però ve donada de la socialització que té el país en general.
    Cal remarcar que n’hi ha que tenen qualitats i intenten fer el millor que poden , segons el seu punt de vista, però es clar, segons el seu punt de vista ja no respondria al tenir i utilitzar tots els valors morals, que suposadament tindrien que tenir.
    He llegit que gent comenta la corrupció com a fet remarcable de la seva opinió contraria a que els politics d’avui dia siguin savis, i és clar que la corrupció està entre nosaltres, però no només als politics sinó a la població en general encara que pugui tenir altres noms, però estic d’acord en remarcar-ho com a fet negatiu.
    Ser virtuós també significava haver tingut una educació, i els politics d’ara la tenen, però no la utilitzen del tot segons la meva reflexió, perquè sent bo o intentant ser-ho pot donar a una desigualtat., entre molts altres valors.
    Els politics no encaixen en les visions de plató de savis, però ningú,o gairebé ningú, seguin la seva teoria, és savi, perquè tots fallem alguna vegada en quan a moralitats, no som perfectes, ni nosaltres ni els polítics.

    ResponElimina
  12. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  13. Para empezar, desde mi punto de vista los políticos de hoy en día no son sabios. Contradiciendo la opinión que tenía Platón sobre la manera de governar este mundo, através del saber, de la filosofía.

    Los políticos son un grupo homogeneo, que en él no cabe las discrepancia, es decir un sabio tiene ideas propias, que van evolucionando, el político nunca puede salir de la ideología de su partido.

    Hoy en día los políticos se caracterizan como gestores del dinero público. Si gestionan este dinero mirandose para sí mismo, se les denomina corruptos, en canvio si en beneficio lo quieren para la sociedad, son buenos gestores, pero no sabios.

    Los sabios analizan las ideas, son inconformistas, se replantean las cosas i tienen dudas, al contrario que los políticos, que nunca pueden tener dudas. Al político

    Al político le conviene quedar bien con el público que le escucha, en canvio al sabio no le importa quedar bien o quedar mal , él dice lo que tienen que decir.

    El político para ejercer su profesión necesita llegar a acuerdos, negociar, ceder parte de sus ideas. En canvio el sabio no negocia, no llega a acuerdos con nadie. El sabio reflexiona, no busca el poder, que el político necesita.


    En definitiva, un sabio que se hiciera político, dejaría de ser sabio.

    ResponElimina
  14. En la meva opinió, els polítics d’avui dia no són considerats savis ni molt menys, la qual era la idea principal de Plató.

    En la qüestió de si hi ha engany i corrupció, penso que depèn molt de cadescún; hi ha polítics que van majoritàriament cap a la seva conveniència, però també penso que n’hi ha d’altres que sí que tenen l’objectiu del bé de la societat, i el mal está en què quan el polític mira cap a la societat acaba perdent, ja que els altres polítics del seu alrededor (del mateix partit), com que quasi sempre el que volen és beneficiar-se a ells, no están d’acord amb les seves idees i l’acaben pressionant. D’això en puc posar un exemple molt clar, i aquest està en un alcalde que hi havia fa uns deu anys a Ciutadella, en Josep Carretero, que el que volia era dur a terme una sèrie de millores cap al poble, i, a causa de l’opinió contrària de la gent del seu alrededor, és a dir, els seus companys polítics del mateix partit, que el que volien era beneficiar-se econòmicament, i de la pressió que li va caure sobre ell per part d’aquests, el nostre alcalde va acabar dimitint.
    Un exemple de corrupció sería el cas Gürtel (PP de València), que suposo que la majoria de vosaltres ho ha vist comentar per la televisió.

    També vull fer menció que estic d’acord amb na Neus, com ella ha dit, els polítics d’avui dia són experts en oratòria i retòrica, ja que sempre que escoltam a un partit, encara que sabem que la major part del que diu no serà dut a terme, ho diuen tant convençuts, que sembla que ens acaben convençent també a nosaltres.

    ResponElimina
  15. Els polítics crec que són savis en la manera d’actuar, ja que saviesa com ja bé sabem es un atribut de l’ésser humà que li permet prendre decisions justes i posar el coneixement en acció. Per tant com bé he dit els polítics en la meva opinió son savis en la manera d’actuar perquè crec que com ja tots sabem el que pretenen es guanyar-se la confiança dels ciutadans mitjançant promeses que en un futur quasi bé no es duran a terme, en alguns casos fins i tot ens sentim enganyats (Mai hos heu preguntat on son aquelles promeses que van dir?)i per tant en el meu punt de vista això es actuar de manera injusta, per tant en la forma de pensar crec que miren per el seu propi bé i no actuen amb saviesa, intenten resoldre algun problema de la actualitat, açò no ho negaré, però en part ho fan per beneficiar-se ells mateixos, saben que una vegada s’han guanyat la confiança dels ciutadans, saben que aquests fermes a les seves decisions si “s’equivoca” en una decisió sap que els ciutadans en un primer moment no desconfiaran d’ells sinó que, com bé ens passa avui en dia, seguirem confiant en ells perquè pensarem que ens aportarà altres coses positives en un futur, que en molts casos ni existirà. En definitiva en la meva opinió crec que els polítics no compleixen amb totes les expectatives de la política de Plató, ja que penso que en realitat el que pretenen es beneficiar-se a ells mateixos i si la jugada els hi surt bé beneficiar a la societat, però en cap cas penso que els polítics mirin per a la ciutadania sense obtenir cap benefici propi, ells tenen ben clar que si alguna cosa no els hi surt bé ja n’hi haurà una altra que sortirà millor. També crec que si fan això serà perquè tal vegada la ciutadania ho deixa passar, ja que molts de nosaltres quan es parla de política o bé no en sap res o si es sap, es sap poca cosa i per tant això influeix molt en la política del dia d’avui i en les males actuacions que es fan en la societat per part d’ells.
    I una pregunta en relació a n’ aquest tema: De veritat creieu que la política es rica en saviesa després de totes les catàstrofes que han succeït en l’actualitat sobre la crisis econòmica sense cap solució?

    ResponElimina
  16. Està clar que els polítics d’avui en dia no són com volia que fossin Plató. El que volia ell per a una bona societat era que fossin filòsofs, persones virtuoses, és a dir, que coneixessin els valors per a poder aplicar-los després correctament.
    En canvi, a l’actualitat, els governants no són filòsofs, però en part són virtuosos, coneixen perfectament el bé, la justícia, etc. Una altra cosa es que ho apliquin, que no ho fan molts d’ells. Aquests només pensen amb el seu pròpi bé, i és així perquè sinó, si fós com Plató volia, avui en dia viuriem en una societat perfecte, des del meu punt de vista, ja que serien justos tots els actes, el bé hi seria present sempre i no hi hauria com pensam molts, una societat bastant corrupte. Ells tenen un lloc social elevat, guanyen molts doblers i enganyen a la gent que lis és fidel així com volen. Això es podria comparar un poc amb la publicitat, ja que fan creure o prometen coses que més envant deixen de fer ja que el que volen és guanyar-se el vot de tots els ciutadans i que tothom cregui que són ells els qui ho fan tot bé. A part d’aquests, que és la majoria, crec que hi ha governants que sí volen el bé de la societat i pensen am això, volen implantar justícia i bé, però no pesa prou en comparació amb tots aquests.

    ResponElimina
  17. Avui dia els polítics que compleixen amb les qualitats esmentades per Plató són una minoria.
    Per altra banda, és ver que la política i els seus representants o participants intenten o s’atraquen a la teoria de govern de Plató, ja que la gran majoria d’aquests polítics tenen uns coneixements, i han rebut una educació prèvia, per tant, aquests polítics haurien de basar-se en aquests coneixements per poder governar a una societat. Però això no significa que tots ho facin, perquè la forma de governar de cada polític dependrà del tipus de coneixement que hauran rabut anteriorment i seguidament el raonament, i el context en el qual es situa aquest polític (país pobra o ric, religió, etc). Segons aquest aprenentatge, les seves conclusions el polític es decantarà per un partit o un altre, o governarà d’una manera o d’una altra. Per això és per la qual cosa que hi ha corrupció en alguns llocs, mentre que en altres hi ha una política estable. Un governant no te perquè ser corrupte en si, sinó que prèviament ha rebut l’educació equivocada i ja està, però així hi tot és ver que hi ha corrupció en el món de la política..
    També, podríem dir que certament hi ha governants o polítics savis, ja que utilitzen els coneixements positius o favorables per ajudar a crear una societat millor així com un ben estar social i cultural, evitant la majoria dels conflictes, per tant també hi ha molts de governs positius i estables.
    En conclusió la política segons Plató no s’exerceix al peu de la lletra, però si que ha servit, d’alguna manera, de referent per a la política actual. Podríem dir que en el món de la política ( com en la majoria de camps) hi trobem aspectes positius, i pocs de negatius.

    ResponElimina
  18. Jo no crec que els polítics d’avui dia es puguin anomenar savis, ja que el que es pot observar es que tots pertanyen a uns partits polítics, uns i altres fan el que el partit els hi dicta, i sinó és així poden ser fins i tot expulsats. Això significa que no poden opinar en qualsevol moment individualment, és a dir, no donen suport a el que pensen realment. Per exemple; a jo em va cridar l’atenció el tema dels matrimonis entre homosexuals, que alguns partits votaren en contra i després entre ells n’hi ha que es casen.
    Per això jo crec que un savi a de tenir la possibilitat d’actuar sempre segons els seus pensaments personals, ja que les diferents opinions donen la possibilitat d’elegir millor el que es vol fer.
    El que Plató considerava era que els governants havien de ser els filòsofs per actuar moralment correcte, ja que eren els més savis i virtuosos, per tant eren els més adequats per actuar bé.
    Els polítics d’avui dia crec que s’assemblarien més als sofistes, que eren experts en lleis i dominaven l’oratòria, que és l’art de parlar en públic, i la retòrica que és l’art de convèncer amb les paraules. Ja que el que veiem cada dia són interessos personals sobretot per enriquir-se ells i els seus, i obliden freqüentment els problemes reals del poble. I després volen fer creure el contrari, o sigui, dominen molt bé l’oratòria.

    En conclusió, els polítics d’ara es mouen per interessos de partit, econòmics i electorals, és a dir, per fer publicitat perquè els tornin a votar, i seguir tenint una bona feina i un bon sou. Cosa que un savi normalment se’n oblida i ho fa vertaderament pels seus ideals.

    ResponElimina
  19. Los políticos democráticos actuales siguen una biblia, la biblia de su partido político. Ésta dictamina lo que deben decir, como deben actuar, que ideologías defender…todo acorde al partido al que pertenecen.
    Por ejemplo, hipotéticamente: si el PSOE apoya que las menores de edad no tengan que tener representante familiar para abortar… el Sñr. Zapatero, por mucho que esté en contra de esta ideología, tiene que apoyarla, ya que es una ideología del partido del cual es representante.
    De allí que los políticos pierdan individualismo, que sus palabras vayan dictadas en chuletas por otros miembros del mismo grupo y por tanto que no puedan razonar detalladamente sobre las propuestas planteadas, que sean vagos para proponer ideas y tomar decisiones propias para el bien de todos…el que un político tome decisiones, para lo que él mismo cree que es el bien de su pueblo, hoy en día lo relacionamos con el Despotismo o con la Dictadura…no dudamos en decir que Hitler (por decir alguien) era una persona loca y sin escrúpulos…¿Pero no estaba él implantando y convenciendo a las masas de que su ideología era la mejor, la más sabia? ¿No podríamos decir que era sabio por intentar unificar a toda la nación con una sola verdad?...claro esta que su ideología no era correcta y su método tampoco… ¿Cuál es el método, cuál es la ideología correcta?

    Los políticos son sofistas, utilizan la retórica, el convencionalismo, el relativismo, etc, para convencernos, para persuadirnos de que ellos están en lo correcto…se nos trata con mentiras y engaños…se nos esconde la realidad ya que esta puede bajar la popularidad de algún partido político
    Por ejemplo: Zapatero “Hablar de crisis o desaceleración es absurdo” (12 de junio de 2008) (http://www.youtube.com/watch?v=BcyFphRPARw&feature=fvw)
    No oiremos nunca a un político decir: “No sé ahora la solución, pero haré todo lo posible para que salgamos de esta”…además nosotros preferimos que no nos digan esto, ya que tratamos a los políticos como dioses, que tienen todas las soluciones: "Políticos como Zapatero nos sacarán de la crisis"… Los políticos mismos intentan idealizar a otros políticos “Obama saluda a Zapatero”…Nos engañamos a nosotros mismos si plasmamos esperanzas en un solo ser humano sin que nosotros hagamos nada.

    A parte, la carrera de política y gobierno, no se enseña el arte de la filosofía: matemática, economía, estrategia, administración, expresión oral y escrita (retórica), derecho, historia de la política del país propio (la de otros países se ignora…aunque ésta pueda otorgar mayor conocimiento) y como asignaturas optativas se puede estudiar ética.
    Incluso algunos políticos llegan a sus puestos por simple enchufe…nada más claro que en las Baleares…políticos sin previos estudios políticos deben haber de centenares…aunque no he podido confirmarlo, ya que no se facilita tal información…si aceptamos lo que se conoce popularmente…Arturo Bagur (exalcalde de Mahón) supuestamente estudió farmacéutica, no política…

    Actualmente aun es más presente la agresividad que la razón…ya no hay guerras armadas entre partidos políticos (al menos no en España), pero sí que hay constantes ataques verbales y poco civilizados por parte de los representantes políticos: Batallas PP-PSOE omnipresentes en cada parlamento o conferencia.
    Incluso la imagen es más importante que lo que se dice (claro ejemplo en Menorca…”No sé lo que hace Juana Barceló, pero me gusta porqué siempre sale en las fotografías del diario”-opinión de familiares propios…El señor Tejero es muy simpático…)

    Es decir, los políticos actualmente no son sabios y probablemente nunca podrán serlo:
    -Partido más importante que el individual…
    -Predomina la retórica y la mentira
    -Trabajar de algo que no se ha estudiado…conseguir puestos políticos por enchufe…no por mérito.
    -Fuerza e imagen más importante que sabiduría
    Al contrario de máxima importancia al conocimiento, el intelectualismo moral (solo se puede hacer algo si se sabe que es--cómo hacerlo) la verdad; la sabiduría propia y única.

    ResponElimina
  20. Per començar a parlar d'aquet tema tenim que tenir molt claes dues definicions: Que és la política? direm que és el procés de presa de decisions en grups humans, els mètodes per guanyar i conservar el suport de les persones per a realitzar una acció en grup. Aquesta noció precedeix la societat humana,I que és la saviesa? la saviesa és un atribut de l'ésser humà, que li permet prendre decisions justes i perfectament equilibrades, i posar el coneixement en acció. Una vegada entés açò podem començar a reflexionar, que veim actualment en la societat? podem apreciar els valors fonamentals, del be,de la justicia,entre altres o els polítics basen les seves decisions en simples vots? que desde el meu punt de vista no estàn sufiecientment meditats, i que a sa gran majoria d'ells ni els afectarà? ja no xerram de democràcia,no,que ens pensam? decidim noltrus el que fa un partit basat en una ideologia? si ens aturam a pensar, no,en l'actualitat no tindriem que elegir un partit i un representant,tindriem que elegir a cada persona que implica la votació. Entés tot açò, són savis? no, no són savis, noltrus no nus basam en cap fet que demostri la seva saviesa, perquè no els elegim, no tenim cap proba ni cap fonament per diferenciar-los d'un savi o cualsevol persona, en l'actualitat es véu la poca garantía que ens dónan, la poca virtut i el poc resentiment social que tenen davant les seves actuacions, davant les seves decisions i davant la seva política corrupta e idealizada per una societat la qual no sap la veritat de les coses. Ens aturem a pensar, un savi es alumne d'un altre savi, o minimament a arribat a ser virtuós, un polític és simplement una persona que ha estudiat, però, si ens aturam a pensar, un savi també, ja és una cosa en comú, la diferencia? un virtuós s'aturaria a pensar, la causa i el efecte de la seva decisió mentre que un polític no ho pensa. Conclusió? Tenim polítics amb consciencia, pero savis només ens podriem fonamentar en un,que és l'unic que elegim noltrus, en l'actualitat Jose Luis Rodiguez Zapatero, però,i la resta? duïm un país a cegas i açò senyors, no és de savis.

    ResponElimina
  21. Jo crec que no, que els polític d'avui en dia no son savis, no son com Plató creia que haurien de ser. Plató ens deia que els governadors havien de ser els més savis de tots, el que tenen més coneixement de tots i que creuen en la idea del bé, tenir uns valors i mostrar-los. Doncs, avui en dia no encaixen dins d'aquest model, en part si, ja que pensen pels altres però no prou perquè tothom sigui feliç. El valors que haurien de transmetre com la justícia, el bé... per donar exemple no ho els mostren. Les decisions justes que haurien de prendre tampoc les fan, senzillament es basen en vots i això fa que hi hagi gent descontenta en la manera de governar que tenen els polítics i les idees que tenen.
    Crec que si els polítics fossin savis implantarien una idea del bé que actualment no hi ha, posarien lleis que s’adaptessin tothom i cada una de les persones del país, demostrarien els seus coneixements mitjançant les accions i els valors morals.
    Com és sinó que actualment hi ha tant de conflictes dins d’un país? Com és que hi ha crisis si hi ha uns governadors que en teoria s’han de preocupar pel bé de les persones?
    Tot això és perquè els polítics prenen decisions per a tothom però a la vegada convenients per a ells o per el partit que representen.
    Podríem dir que els polítics d’avui dia són els sofistes de l’antiguitat, ja que són experts en lleis i dominen la retòrica (convèncer en paraules) l’oratòrica (parlar en públic), i a més actuen pel seu propi benefici, si que actuen per tota la societat però no miren per ella sinó per ells mateixos i el partit polític a que pertanyen.

    Per tant, els polítics d'avui dia no són els savis que Palató ens deia en els seus escrits.

    ResponElimina
  22. Por mi parte, considero que los políticos actuales no cumplen con el deseo de Platón.

    Actualmente, existen muchas diferencias entre cada político, por tanto no los podemos poner a todos dentro del mismo saco.
    Yo creo que todos nosotros (o esperemos que la mayoría) tenemos, al menos una mínima idea del significado de ciertos valores (como justicia,bondad…) la diferencia está, en el caso de los políticos en si al conocer estos valores los respetan o los ignoran.
    Para mi un político será considerado eficaz; y digamos también se acercaria a ser sabio, si conociendo estos valores, utiliza su poder y conocimiento para el beneficio de toda la comunidad, actuando por el bien común.
    Por el contrario, un político que aún conociendo los valores, los ignora, es decir, actua por su propio interés o por el propio interés del partido, será corrupto y en ningun caso sabio. Ya que no es solo conocer la excelencia, si no actuar también de manera excelente.
    Personalmente creo que a la mayoría de políticos lo único que les interesa es mantener su puesto y harán ver que dicen que "sí" a todo lo que el pueblo diga "sí" (¿convencionalismo despótico?).

    Comparto la opinión (ya nombrada en otros comentarios) de que existen quizás más semejanzas entre los políticos actuales y los sofistas, ya que en los dos casos utilizan muy bien la retorica y la oratoria.
    También creo que Platón compararía a algunos políticos actuales corruptos con algunos alumnos de los sofistas que acabaron actuando en beneficio propio.
    Por último y como conclusión, decir que para Platón los políticos actuales no serían sabios y estaría muy descontento con la política actual.

    ResponElimina
  23. des del meu punt de vista consider que els polítics no són sabis entenent que ens referim a la sabiesa segons Plató, és a dir, filòsofs.
    Els polítics d'avui dia vindrien a ser els sofistes d'aquella època, gent experta amb lleis, economia, societat, etc, que estableixen lleis a partir d'una teoria estudiada i l'opinió de la societat.
    Pel fet d'estar en democràcia (cosa que Plató estava en contra) es guien per un acord majoritari de la societat, per tant, partint d'aquesta base el primer que cerquen és establir lleis que fagi que la majoria de la societat recolzi el seu partit polític. Els polítics es guien per allò que els seus sentits poden veure (per Plató, món sensible) sense intentar conèixer l'essència de tots els valors morals, allò comú, i d'aquesta manera arribar a la perfecció. El fet d'arribar a un acord majoritari per part de la societat no els garantitza que, allò, sigui el millor, ja que gran parts dels votants són entre d'ells no entesos en lleis, ni filòsofs, inclús hi ha gent que vota sense cap criteri, simplament per la influència dels damés.
    En la política una vegada havent utilitzat el recurs emocional (que la majoria utilitzen) per asseugurar-se una majoria de vots mitjançant una bona oratòria, gran part d'ells miren moltes vegades pel seu propi benefici, i d'aqui apareixen aquesta sèria de corrupcions, tot i que amb això no dic que tots siguin corruptes ni que la política es basi en la corrupció i l'engany.

    He de dir que fer aquest exercici m'ha resultat complicat, ja que no estic molt enterada en plítica i possiblament les meves raons no siguin del tot adequades, però pels pocs coneixement que tinc, això és el que pens.

    PD: podria ser jo una d'aquelles persones que vota un partit sense ningun criteri, i opina sense saber.

    ResponElimina
  24. Realmente no creo que los políticos de hoy en día sigan las espectativas de Platón, ni mucho menos, en mi opinión, actualmente la filosofía no se tiene muy en cuenta a la hora de governar.

    Sinceramente no creo que este bien generalizar, y decir que "los políticos són corruptos". Un político es un ser humano como todos nosotros, con sus defectos y sus virtudes. Y como todo ser humano tiene sus momentos de egoísmo y egocentrismo. Todo el mundo piensa en si mismo algunas veces, en las cosas que le favoreceria hacer y las cuales no. Por eso, no creo que los políticos sean corruptos, simplemente que hay ALGUNOS, que se han pasado de la ralla.
    Tambien tengo que remarcar que en mi opinión los políticos intentas ayudar, solucionar, y organizar el estado.

    En conclusión, yo pienso que actualmente no se puede calificar de savio a un político.

    ResponElimina
  25. En realitat, crec que no són els polítics d’avui en dia els que Plató hauria definit, ara mateix, com a persones sàvies o estudiants de la filosofia. Però, així i tot, els polítics no tenen tan sols aspectes negatius, com ser corruptes, amants del poder, etc. (que això, en realitat, no és amb tots els polítics, però si es troba en alguns), sinó que també, com molt bé diuen alguns companys meus, tenen aquesta qualitat de persuadir a la gent mitjançant la oratòria i la retòria, i com no, també, són rics del saber i del coneixement; ja que sinó seria impossible que ells poguessin governar. El seu problema, o el nostre problema, és amb la manera que tenen d’enfocar aquest saber i aquest coneixement a la hora d’establir el bé i la justícia a la societat. I moltes vegades, s’equivoquen o simplement són egoistes quan han de governar. Jo no crec que siguin els polítics que siguin les persones sàvies que aportin el bé entre tots nosaltres; sinó que són aquelles persones que serveixen per establir un ordre en la societat i que des del seu punt de vista i les seves idees volen fer funcionar el món. Crec que el termes saviesa, no s’hauria de relacionar amb aquell que sap molt (sense llevar-li importància al saber, ja que és un requisit molt important per tal d’actuar bé), però que realment el que és important no es saber molt, sinó com actuar per fer que visquem en un món just. Per jo, persones com Maria Teresa de Calcuta, Gandhi, Martin Luther King… serien persones sàvies, i que aquestes, a partir de la seva humilitat, volen un món on la seva base sigui la justícia i la igualtat, regnada per el bé.
    Amb això, no vull dir que Plató s’equivoqués en el moment de dir que haurien de ser les persones que estudiessin filosofia i fossin sàvies aquells qui ens havien de governar i que, evidentment, si ho fossin, segur que aniria tot molt millor; el que vull dir, és que en l’actualitat, no són precisament aquests els polítics que ens governen. I que d’aquesta manera, hi hauria d’haver una renovació de maneres d’enfocar la política en tots o casi tots els ulls dels polítics d’avui en dia.

    ResponElimina
  26. Los políticos de hoy en día no cumplen con el deseo de Platón.
    Ya que éste defendía que la única manera acertada de llegar a gobernante, es a través del conocimiento verdadero, superior, lo que él llamó “la dialéctica” (independiente del mundo sensible por eso considerada como la Idea del Bien), se llegaba mediante la educación, un proceso elaborado que como fin tenía alcanzar el gobernante perfecto: el filósofo-gobernante que una vez que ha alcanzado la Idea del Bien y de Justicia puede construir un estado justo y armonioso.
    Por eso para Platón la mejor forma de gobierno era la aristocracia, un gobierno ejercido por los mejores, aquellos que tenían capacidad de gobernar.
    La democracia es un sistema de gobierno basado en que el pueblo ejerce la soberanía mediante la elección libre de su dirigentes, para Platón es un gobierno basado en la demagogia (falsas promesas para conseguir el favor del pueblo), dice que lo que importa no es lo que dice la mayoría, sino lo que dice el experto, entonces el político no es el que persuade, sino el que busca criterios comunes. Y como el verdadero conocimiento sólo puede darse mediante el diálogo filosófico, los mejor capacitados son los filósofos.

    Hubo algunos intentos de gobernantes sabios desde la revolución francesa que aunque no tenía la idea de implantar un gobierno filosófico, tenía una fuerte influencia en sus planteamientos de libertad, fraternidad e igualdad, algo parecido ocurre con la ideología marxista que tampoco plantea la implantación de un gobierno filosófico pero se basa en el conjunto de ideas políticas, económicas y filosóficas que nacen de la obra de Karl Marx, unidas al movimiento de la clase obrera y estudiantil con la intención de transformar el mundo eliminando las clases sociales y dando origen a la sociedad comunista de igualdad de condiciones, aunque en la práctica los resultados fueron bastante malos y continúan ganando los vicios del ser humano especialmente el egoísmo y la ambición de poder sobre los demás.
    Gandhi político y filósofo, logró la independencia de su país pero no la creación de un gobierno de filósofos. Nelson Mandela durante más de 25 años fue el preso político más famoso del mundo, en abril de 1994 se convirtió en el primer presidente negro de la República de Sudáfrica, es una figura legendaria que representaba la falta de libertad de todos los hombre negros sudafricanos. También podemos hacer referencia a la figura de “el Che” que fue un valioso defensor de los derechos humanos y que se unió a Fidel castro, por la libertad de los oprimidos.

    Ya sabemos quiénes debían de gobernar en un estado y cual sería su estructura ideal para Platón. Pero tal estado no existió jamás, lo que no quiere decir que todas las formas de gobierno sean igualmente injustas sin embargo creo que cada vez están más cerca los días en que será posible un gobierno sabio. Antes nos gobernaba un dios, luego unos reyes absolutistas, ahora en algunos países, más o menos los elegimos nosotros, pienso que el mundo irá mejor si la política se convierte en algo de todos y la sociedad se implique en la vida política, entendiendo y profundizando en los temas, se puede mandar desde el conocimiento como dice Platón pero dando conocimiento a todo el mundo y que la gente decida como quiere vivir. Pese a todo en algunos aspectos vamos avanzando.

    ResponElimina
  27. En general quasi cap polític compliria amb el desig de Plató. Pot ser hi ha alguna excepció. El polítics d’avui en dia han tingut educació, posseeixen coneixements, però això no vol dir que siguin savis, personalment jo crec que no ho són.
    Avui en dia una persona és triada com a representant polític pel fet de ser un representant que tingui facilitat per convèncer els ciutadans, que sigui una persona carismàtica, això sól atreure el públic,etc.
    Els polítics el que cerquen, és el millor per ells i pel seu partit.
    Sobre el que he dit al principi, Plató deia que un polític havia de tenir uns coneixements específics, en resum, havia de ser savi, això, ara es pot veure perfectament que no és com deia Plató, ja que per ser un representant polític no s’han de tenir uns estudis sobre política.

    ResponElimina
  28. Des de es meu punt de vista, crec que els polítics de la nostra societat no serien perfectament la idea de “savis” que Plató es va imaginar. Per una banda, com molts dels meus companys ja han comentat, els polítics d'avui en dia tenen una formació prèvia per ser polítics. Si a aquesta formació sumam l'ús de la retòrica i la oratòria que utilitzen els polítics per captar i aconseguir el suport dels ciutadans, podríem dir que s'atraquen a l'ideal de “savi” que volia Plató que governessin.

    Jo crec que tots els polítics utilitzen contínuament la retòrica i la oratòria per convèncer a la població que són els representants ideals ja sigui per representar-los al govern o ser el cap d'estat del país. És a dir, volen convèncer a la gent de que les seves idees, innovacions, reformes, lleis... són les millors i les beneficiàries per la societat.
    Però una vegada la població ha confiat amb aquests candidats, els han votat i han aconseguit el poder, la gran majoria de les vegades no compleixen amb les promeses, reformes, que havien utilitzat per convèncer a la gent. També trobem casos on aquests polítics s'aprofiten del poder que tenen per beneficiar-se a si mateixos. Com la corrupció, que està en la boca de tots últimament. Per aquest motiu crec que majoritàriament, els polítics d'avui en dia no són els savis que Plató esperava que governessin.

    Encara que sempre podem trobar casos on polítics s'assemblin al ideal de savi, ja que cada persona es diferent, i cadascú te els seus propis principis. Per aquest motiu, podem trobar polítics que es preocupin per el bé general de la societat, les inquietuds i reformes que siguin més positives per els ciutadans.

    En conclusió, crec que Plató es donaria un bon ensurt si vagués la forma de govern, reformes, idees que tenen alguns dels polítics actuals, i que no tenen res a veure amb l'ideal de savi que volia Plató per poder governar.

    ResponElimina
  29. Plató, a La República, imaginava una polis on el polítics havien de ser filòsofs, ja que només els savis, amb la major educació, estaven preparats i prou capacitats per governar bé, amb prudència. A més, proposava per a ells (i per als guerrers o militars) la comunitat de béns, evitant així la corrupció i aconseguint que treballessin per al poble, sense mirar per ells mateixos.

    Actualment, els polítics han rebut una educació, al igual que la major part dels ciutadans, i per tant, no són més savis que qualsevol empresari, cambrer, etc. Potser algun ha cursat filosofia, ja que res impedeix a una persona accedir a la política havent estudiat aquesta o qualsevol altra carrera, però no és una exigència, així com tampoc ho és el fet de tenir més o menys estudis. No estudien, per tant, més política de la que hagin pogut aprendre anant a classe amb la resta de la població i, l’Estat tampoc no posseeix els seus béns (dona, fills, objectes...), de manera que no es pot evitar la corrupció (al menys, de la manera que la volia suprimir Plató). Puc afirmar així que els polítics actuals s’allunyen moltíssim de la Idea de governants que tenia Plató.

    Els nostres polítics són elegits democràticament, sense mirar l’educació que han rebut (en la política de Plató l’educació era essencial), sinó que votem un partit polític mirant que les seves propostes, el seu programa, estiguin relacionades al màxim amb les nostres idees i preocupacions, pensant en si podran ajudar-nos i, per suposat, si governaran bé. No cal dir, que la deshonestedat és present en la política al igual que ho és en tots els àmbits de la nostra vida i en totes les professions. La possibilitat de que un polític robi és la mateixa que la possibilitat que un lladre vagi a robar un bar. La diferència entre ambdós radica en que el polític roba a la societat, a la comunitat, a la gent per la que en realitat s’hauria de preocupar, i el lladre a una sola persona (el propietari del bar). Per això, Plató proposava la comunitat de béns per als polítics i no per als comerciants, ja que són els governants els que s’han de preocupar pel poble, i no només el propi poble, preocupar-se d’ell mateix (en aquest cas, el propietari del bar). El sol motiu de la seva existència ja assenyala la necessitat que tenim d'ells.

    Així doncs, els polítics actuals no tenen, des del meu punt de vista, res a veure amb el que havia dissenyat Plató. De fet, s'allunyen moltíssim de la seva Idea de governants. És cert que possiblement la política actual seria més efectiva si apliquéssim als nostres polítics la comunitat de béns (cosa que tot i així, em pareix denigrant) o una educació filosòfica major, però tot i així, alguna forma trobarien per tornar al punt en que ens trobem, on qualsevol polític pot caure en la temptació d’emportar-se els diners del poble, individualitzant els seus interessos.

    ResponElimina