El primer viatge de Plató es va produir l'any 388 a.C. quan tenia quaranta anys. Aquest viatge va portar a Plató a Siracusa, la principal ciutat estat de Sicília, on va entaular una forta amistat amb Dion, un jove noble i lleial. Aquest era el cunyat de Dionisi I el Vell, tirà de la ciutat en qüestió.
Atret fortament per la personalitat i les idees polítiques de Plató, el noble jove va convèncer al filòsof perquè es presentés a la cort de Dionisi. Aquest però, pensava que les idees de Plató només portarien a Siracusa a la submissió de Cartago i per això, tement que agrupés adeptes entorn a Dion, el tirà ordena immediatament el retorn de Plató a Atenes.
No sabem amb seguretat si per ordre de Dionisi o per causa d’una tempestat, el vaixell que retornava a Plató a Grècia va arribar a les costes d’Egina, una ciutat que, en aquella època estava en guerra amb Atenes i havia decretat la venda com a esclaus a tots els atenesos que es trobessin a les seves terres. Així doncs, Plató va ser venut com a esclau.
Però, al mercat d’esclaus d’Egina, el filòsof fou reconegut per Aníceris de Cirene (un altre filòsof amic seu) i aquest va pagar el rescat i la seva volta a Atenes. D’aquesta manera, Plató quedà totalment en llibertat.
Conta la llegenda que, quan a Egina van conèixer la identitat de l’esclau, van retornar el preu del seu rescat i, amb aquests diners, que Aníceris no va voler recuperar, Plató va comprar la parcel·la on va ser fundada l’Acadèmia d’Atenes, posteriorment.
Enviat per: Alan.
D'acord, però..... va ser empresonat per Dionisi I el Vell abans de ser venut com esclau? i després de tornar a Atenes, va intentar de nou Plató provar sort a Siracusa?
ResponEliminaSí, abans de ser venut com a esclau, Plató va ser empresonat per Dionisi I el Vell.
ResponEliminaDesprés de que aquest morís, l'any 367 a.C., va pujar al poder el seu fill Dionisi II, anomenat "el Jove", i el noble Dion, amic del filòsof, va veure l'oportunitat d'implantar les idees polítiques de Plató, ja que no ho va poder aconseguir quan el seu pare estava al càrrec.
Alhora, Plató havia publicat la seva obra "La República", i la imatge de la tirania que oferia en aquesta obra provenia de la seva experiència amb Dionisi I el Vell.
Durant l'any 367, Dionisi demana a Plató, de forma reiterada, amb cartes i missatges, que torni a Sicília, i finalment aquest hi va l'any 366 a.C. Els adversaris de Dion, alguns dels quals es trobaven dins la cort, propaguen la columnia de que Dion ha fet venir a Plató per convertir a Dionisi el Jove en un instrument de la política. Per això, Dionisi envià a Dion a l’exili (concretament a Atenes), a la vegada que no deixà partir a Plató i el sotmeté a una espècie d’arrest domiciliari dins els recinte del palau. Però aquest aconsegueix embarcar-se a la primavera següent i sense enemistar-se del tot amb Dionisi, resgresa de nou a Atenes.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaSobre l’any 388 aC, Plató se’n va a Siracusa (Sicília).
ResponEliminaSegons ell ni la oligarquia ni la democràcia ni cap altre tipus de govern no funcionaven, ja que deixen que succeïssin fets injusts com la mort de Sòcrates.
Com ell pensava que la democràcia deixava que qualsevol ignorant governes, va arribar a la conclusió que la millor solució era que els politics es filosofaran o que els filòsofs governaran i així, finalment,
tenir al poder, com a politics, persones sàvies.
Va viatjar per posar en pràctica la seva teoria filosòfica a Siracusa entre altres llocs, on coneix a Dión, amb el que fa amistat, cunyat de Dionisio I el Vell, tirà de la ciutat.
Dión que seguia les idees de Sòcrates convenç a Plató per a que es presenti a la cort de Dionisio per a plantejar-li la seva teoria que diu que sense coneixement no hi ha virtut i que, per tant, abans de fer una cosa han de saber com es fa, com per exemple governar. Per tant vol qüestionar la manera de governar de Dionisio per a “millorar les lleis”.
Però la tirania de Dionisio havia sorgit gràcies a la resistència que van mostrar els siracusans contra els cartaginesos l’any 406 aC i a la caiguda de Agrigento en mans del general cartaginès Anibal Magon.
I l’any en que Plató anà a Siracusa ja s’havien produït dos guerres victorianes amb Cartago.
Per tant, com Dión només volia guanyar el seu cunyat, les idees de Plató varen fracassar.
Dionisio creu que les idees del filòsof (que la virtut nomes s’aconsegueix a partir del coneixement i que si no es sap sobre justícia no es pot governar...) duran a Siracusa a la submissió de Cartago i, per això ordena que Plató torni a Atenes.
No es sap si per ordre de Dionisio o perquè succeí una tempestat, el vaixell saturà a Egina, una ciutat que es trobava, en aquell moment, en guerra amb Atenes, on Plató va ser venut com esclau.
Però gracies a Aniceres de Cirene, un amic seu que pagà el seu rescat, va ser tornat cap a Atenes.
Aquest primer fracàs el va fer endinsar mes en el seu empeny i tornà a Siracusa dos cops mes.
Al 367 mor el tirà i el primogènit Dionisio II hereta el càrrec. Amb això Dión du Plató com a tutor de l’hereu.
Mes tard Dionisio II veu en ells dos rivals i per tant els acaba desterrant.
Tot i això al 361 hi torna, perquè Dionisio el convida, i hi acudeix amb diferents deixebles, però... tampoc te sort i acaba pres i lliurat per la intervenció d’Aquitas.
Plató no torna a Siracusa, però Dión no es rendeix i mitjançant deixebles de Plató i altres i va vèncer a Dionisio i imposà una dictadura. Mes tard serà assassinat
Bibliografia:
http://filosofiaantigua.suite101.net/article.cfm/el-tirano-y-el-filosofo-primer-viaje-de-platon-a-siracusa
http://www.filosofia.org/bio/platon.htm
Pobre Plató....
ResponEliminaEn tos de sa seva vida sembla un mite, no?
ResponEliminaAmb històries tan increïbles com aquestes... Tota una odissea.